Akkerbouw

Nieuws 1366 x bekeken

Aardappelen via klikcontract brengen €24,33 op

Lelystad – Fritesaardappelen die via klikcontracten zijn verkocht, hebben over seizoen 2012/2013 gemiddeld €24,33 per 100 kilo opgebracht. Het is het een na hoogste gemiddelde sinds de klikcontracten zeven jaar geleden zijn ingevoerd.

Alleen oogst 2010 bracht via klikcontracten meer op, namelijk €24,95. Volgens marktbureau DCA, dat de cijfers heeft gepubliceerd, is de gemiddelde klikprijs van €24,33 iets lager dan de gemiddelde verkoopprijs van de pools zonder voorverkoop. Die kwam afgelopen seizoen op €25,20. De gemiddelde klikprijs is volgens DCA wel hoger dan de pools met voorverkoop, waar oogst 2012 gemiddeld €21,61 opbracht.

Klikcontracten bestaan inmiddels zeven jaar, meldt het marktbureau, dat aan de wieg stond van dergelijke contracten. Inmiddels bieden diverse marktpartijen meerdere varianten met hun eigen klikmogelijkheden aan. Het aantal telers met een klikcontract is gestegen, zegt marktspecialist Pieter Post. “We zien het aantal deelnemers elk jaar toenemen. In het verleden bestonden er alleen vasteprijscontracten en pools, maar daarmee komen de verwerkers er niet meer. Er is meer grondstof nodig en de klikcontracten dragen positief bij om dat volume te bereiken.”

Volgens Post geven klikcontracten aardappeltelers veel vrijheid. “Als teler hoef je niet wakker te liggen over wie je aardappelen koopt en voor de industrie is het een manier om de grondstof zeker te stellen. De partij staat in de planning; er moet alleen nog overeenstemming komen over de prijs. Ook in een slecht aardappeljaar komen telers niet beneden de nullijn, want de teler krijgt gegarandeerd een bodemprijs.”

DCA meldt verder dat telers in jaren met hoge aardappelprijzen meer klikken dan bij lage prijzen. Postma: ”Dit jaar werd er met 69 procent het meest geklikt sinds het bestaan van de verkoopmethode. De piek lag vooral in het begin van het seizoen, vanwege de aardappelprijs van dat moment.”

Of registreer je om te kunnen reageren.