Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Aardappelen maken groeispurt

Kruishoutem/Dronten – De aardappelen groeien bijzonder snel, meldt PCA (Interprovinciaal Proefcentrum voor de aardappelteelt) in zijn nieuwsbrief. Dit komt door de recente regens en hoge temperaturen. DLV Plant bevestigt dat het gewas flink groeit, maar voegt ook toe dat de zorg nog niet weg is.

Het Belgische proefcentrum verwacht dat de kilo’s de komende dagen snel toenemen. “In sommige zeer vroeg geplante partijen komt voorzichtig wat grofte. Hun onderwatergewicht kan in de huidige omstandigheden sterk toenemen.” Praktijkstalen wijzen op waarden rond de 325 gram per 5 kilo van groene percelen.

Toch sluiten de rijen zich nog niet overal, merkt PCA op. “De sporen van een moeizame opkomst blijven op veel percelen zichtbaar. Soms ontbreekt het aan groeikracht zonder duidelijke aanwijzing.”

Hier en daar zijn de eerste symptomen van aardappelcysteaaltjes te zien; ronde plekken met een groeiachterstand. Verder waarschuwt zowel PCA als DLV Plant voor de opbouw van bladluispopulaties nu het weer zo goed is.

Paul Hooijman van DLV Plant ziet dat er loof is bijgegroeid, maar benadrukt dat de zorg nog niet weg is. “De gewassen hebben geleden van de kou. De uitbundige bloei van de aardappelen is een teken van stress.”

Er zijn nog zware aandachtspunten in de aardappelen, geeft Hooijman aan. “Zoals het niet vrijkomen van stikstof nu er geen neerslag valt. Als het de komende tijd lekker groeizaam weer is, dan vraag je je volgende maand af waar je je zo druk over hebt gemaakt. Het weer is bepalend. Het is nu ook nog te vroeg om conclusies te trekken over dit aardappelseizoen.”

Eén reactie

  • koestal

    De patat is al duurder door schaarste

Of registreer je om te kunnen reageren.