Akkerbouw

Nieuws 2186 x bekeken 5 reacties

Aardappelen- en uienarealen groeien na krimp

Den Haag – Het aardappelareaal is 6 procent en het oppervlakte uien is 4 procent groter dan vorig jaar. Dat blijkt uit de raming van de akkerbouw- en vollegrondsgroente-arealen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de landbouwtelling 2013.

Na een krimp in 2012 zijn de arealen aardappelen en uien dit jaar weer gegroeid. Dat blijkt uit de jaarlijkse CBS-prognose. Bij consumptieaardappelen is het beteelde oppervlak met bijna 6 procent toegenomen naar 71.200 hectare. De teelt van zaaiuien is met een kleine 4 procent uitgebreid naar 21.750 hectare.

Deze groei verrast Ralph de Clerck van VTA (Verenigde Telers Akkerbouw). “Dit had ik niet verwacht, maar het baart me geen zorgen. Die extra hectares kunnen we goed gebruiken nu het seizoen zo is vertraagd en er geen voorraden meer zijn. We hebben te maken met een krappe markt.” De positieve markt is de oorzaak van het gegroeide aardappelareaal. “Na een goed seizoen wordt het areaal nooit kleiner. Dan besluiten telers toch nog een stukje extra te zetten.”

Dat geldt ook voor de uien. “Gezien de gewasontwikkeling kun je al met zekerheid zeggen dat de uien geen normale opbrengst gaan geven. Een groter areaal zegt nog niets over het volume dat wordt geproduceerd, dat bepaalt de natuur grotendeels.”

Jaap Jonker van uienzaadmarktleider De Groot en Slot had geen areaalgroei bij de uien voorzien. “Blijkbaar is er veel vertrouwen in het product en de keten waarin het wordt geproduceerd en verhandeld. Het aantal afzetbestemmingen groeit jaarlijks en dat werkt positief door in de sector. Vorig jaar was geen topjaar, maar er viel toch weer wat aan de uien verdienen.”

Nu de eerste areaalcijfers van het CBS bekend zijn, kan Jonker met zekerheid zeggen dat het marktaandeel van De Groot en Slot verder is gegroeid. “Van de 750 hectare die erbij is gekomen, hebben wij 85 procent gerealiseerd. Dat zegt genoeg.”

Binnen de consumptieaardappelen is de groei op zand en veen het grootst met bijna 14 procent. Het pootgoedareaal groeit met 1,4 procent naar 39.700 hectare.

Uit de cijfers blijkt verder dat zomertarwe met een plus van 84 procent de wintertarwe (min 89 procent) grotendeels heeft vervangen. Ook het cichorei-areaal boert goed met een groei van 34 procent, evenals kool- en raapzaad met bijna 65 procent meer oppervlakte.

Laatste reacties

 • Munktell350

  Zijn er in 2013 ineens meer hectares akkerbouwgrond beschikbaar gekomen in Nederland ?Als ik alle plussen bij elkaar optel is dat mijn voorlopige conclusie.
  Wie kan mij het uitleggen ? Alvast mijn dank.

 • Piet J Rijk

  Er zijn nog zeer veel meer akkerbouwgewassen dan de hier vermlde

 • jop

  Ja van ieder gewas is er meer opp nederland is 24000 ha groter geworden. LEG dit is uit, zeg dan niets.

 • bert bert

  Ach Belgie is ook aan het groeien .Of is de wereldbol groter aan het worden .
  Behalve de gewassen die blijven achter

 • ed12345

  waarschijnlijk grasland gescheurd zie we hier ook in n.americana een goed jaar word alles ingezaaid wat zaaibaar is

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.