Akkerbouw

Nieuws 2167 x bekeken

Ziektedruk in granen neemt toe

Bergen op Zoom – Door de recente neerslag neemt de ziektedruk in granen toe. Dat zeggen specialisten. Syngenta meldt de eerste ziekte-aantasting in zomergerst.

“Door het natte weer van de afgelopen tijd zien we nu veel aantastingen van zowel bladvlekken- en netvlekkenziekte. Een snelle bespuiting bevelen wij daarom aan.” Harm Groeneweg van Bayer CropScience: “De meetapparatuur heeft in de tweede helft van mei voortdurend infectierisico weergegeven voor septoria”, zegt Harm Groeneweg van Bayer. “Besmetting wordt na twee tot drie weken zichtbaar. Telers kunnen afrijpingsziekten dus maar beter serieus nemen en het bestrijden. Zeker gezien het goede prijsniveau van tarwe is dat de moeite waard.”

Groeneweg maakt zich zorgen over de gele roest die voor het tweede jaar wordt waargenomen. “Frappant dat het opnieuw voorkomt. Deze soort heeft de resistentie van een aantal rassen doorbroken en dat zie je nu weer terug. Het moment voor bestrijding is goed, de tarwe komt in de aar.”

Verder verwacht Groeneweg een hoge druk van aarfusarium. “Onze programma’s geven dat aan. Om kilo’s te besparen, is schimmelbestrijding noodzakelijk.”

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw(SPNA) heeft lichte aantastingen geconstateerd van bladvlekkenziekte, vooral onderin het gewas. “Twee weken geleden waren er een aantal infectiemomenten”, zegt Wouter Otter van SPNA. “We verwachten dat besmettingen met bijvoorbeeld septoria eruit voortkomen. Dan kan nog wel twee weken duren.”

Sommige graantelers hebben nog geen bespuiting uitgevoerd, weet Otter. “Dat vind ik wel een risico. Met de huidige graanprijzen kan dat geld kosten.”


Of registreer je om te kunnen reageren.