Akkerbouw

Nieuws laatste update:1 jul 2013

Wetenschappers ontdekken gifgen in aardappel

Wageningen - Wetenschappers hebben de genen geïdentificeerd, die in aardappelen verantwoordelijk zijn voor de productie van natuurlijke gifstoffen. Volgens het onderzoek, dat afgelopen week in het wetenschappelijk tijdschrift Science is gepubliceerd, zijn de meeste bittere smaken en chemische verbindingen zonder voedingswaarde door selectie uit de aardappel gekweekt. Maar dat geldt nog niet voor de zogenoemde steroïdale alycoalkaloïden (SGA's).

Deze natuurlijke gifstoffen komen slechts in kleine hoeveelheden voor in aardappelen en aanverwante plantensoorten van de Solanaceae familie (de nachtschadefamilie), zoals tomaten en aubergines. De wetenschappers isoleerden tien genen die verantwoordelijk zijn voor de productie van SGA's in Solanaceae planten. Er blijkt één gen een zeer grote rol te spelen in het ontstaan van SGA’s in aardappelen en aanverwante plantensoorten, het zogenoemde Game4-gen. Als dit gen uit aardappelen en tomaten wordt verwijderd, daalt het gehalte aan SGA’s met een factor 74.

Het onderzoek is gedaan door Wageningen Universiteit, een onderzoekscentrum in Israël en een laboratorium in India. De wetenschappers kunnen nog niet zeggen in hoeverre het uitschakelen van het Game4-gen, via genetische modificatie of klassieke veredeling, de andere eigenschappen van de aardappel beïnvloedt. De productie van SGA’s is een natuurlijk afweermechanisme van deze planten. De SGA’s maken ze onsmakelijk voor planteneters. Gewassen zonder Game4-gen worden mogelijk eerder aangevreten.

Of registreer je om te kunnen reageren.