Akkerbouw

Nieuws 1557 x bekeken

Weinig veranderingen zetmeelrassen

Veendam - Qua rassenkeuze bij zetmeelaardappelen hebben geen grote wijzigingen ten opzichte van vorig jaar plaatsgevonden. Dat meldt aardappelzetmeelcoöperatie Avebe in haar nieuwsbrief.

In Nederland is het zetmeelaardappelras Seresta nog steeds het grootste ras met een aandeel van 29,8 procent. Wel is het aandeel Seresta iets geslonken ten opzichte van vorig jaar. In 2012 bezette Seresta nog 32,3 procent van het zetmeelareaal. Festien heeft in 2013 een aandeel van 18,2 procent, Avarna van 14,1 procent, Aveka van 13,2 procent en het ras Novano van 8,3 procent.

In het Weser Emsgebied blijft het zetmeelaardappelras Festien het meest geteelde ras met 19,2 procent, gevolgd door Avarna (16,6 procent), Seresta (10,2 procent) en Avek (7,6 procent). In 2012 bedroeg het areaal Festien in het Weser-Ems gebied nog 20,4 procent.

Het areaal van de nieuwe zetmeelaardappelrassen Aventra, Axion, Altus en Novano is gestegen en in enkele gevallen verdubbeld. Dit is ten koste gegaan van rassen als Sofista, Merano en Valiant.

Nieuw op de Aanbevelende Rassenlijst Zetmeelaardappelen zijn Actaro en Avito. Deze rassen worden dit jaar op grotere schaal getest in de praktijk bij enkele zetmeelaardappeltelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.