Akkerbouw

Nieuws 35 reacties

VVD: vruchtwisselingsvoorstel pootgoed is draconisch

Den Haag – VVD’er Helma Lodders noemt het plan van de Europese Commissie voor een één-op-vier-vruchtwisseling voor pootgoed 'draconisch'.

Zij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw). Volgens Lodders moet Dijksma zich hier tijdens de eerste volgende ontmoeting met haar EU-collega’s tegen verzetten 'aangezien het nergens toe leidt en zeer schadelijk is voor het vlaggenschip van de Nederlandse landbouw'.

Laatste reacties

 • Abalo

  Ruime vruchtafwisseling biedt meer garantie om het vlaggenschip varend te houden,dan alle onderzoeksprogramma's samen

 • Mels

  Abalo,onwetende die zomaar wat roept in de ruimte,de bemonstering is nergens zo intensief als hier en jij meent dat dat nergens toe leid,helaas help je met dit idee een hele sector in een klap om zeep,reken maar eens uit wat er overblijft aan areaal en hoe je dat ooit terug kan winnen als al die voorgestelde maatregelen waarheid worden.

 • Mels

  Het zijn daar gewoon een stel imbecielen die geld krijgen voor het bemoeien met zoveel mogelijk dingen.Straks gaan ze je nog vertellen met wel pleepapier je je reet af moet vegen.Nou al doe ik dat met 50 euro wat kan hun dat schelen.Bemoeials die niks nuttigs voor mekaar krijgen dan enkel hun eigen ego groter maken.

 • Wim Claessens

  @mels ik ben ook een onwetende en snap het dus niet helemaal. Nederland heeft een landbouw areaal van 1.84 miljoen en er staan 38.000 Ha pootgoed. Bij een een op vier teelt heb je dus 152.000 HA nodig. Nu weet ik ook wel dat lang niet alle grond geschikt is voor pootgoed. Maar 10% hebben we nodig en bij een en op vier teelt blijft misschien wel meer grond geschikt. Of zie ik het nou helemaal verkeerd. Zou jij als expert me het dan even uit kunnen leggen waarom een hele sector in een klap om zeep geholpen wordt.

 • Mels

  Zou je ook kunnen bedenken dat niet iedereen pootgoed wil telen? In de Flevopolder zijn er genoeg die er niet over peinzen om over te gaan. In de veenkolonieen is er land zat ja maar daar is een op 100 nog te krap.Grond rooi je er niet mee maar de aaltjes hangen aan je banden. Er valt zoveel land af en er zijn bedrijven die,hoe vervelend ook,van hun bank niet naar 1 op 4 mogen gaan om het areaal aardappels zo hoog mogelijk te houden,dan nog het andere deel van het landbouw areaal wat gras op veen is,geen aardappels,Fruitbomen dan?Oud grasland in gebruik bij de melkveehouderij dan? Nee,helaas moet mais en weer gras op want de melk wordt mega duur,ja ja.weer geen aardappels.Zoveel land blijft er uiteindelijk niet over en door natuurlijk verloop verschuift er wel wat maar er hangt zoveel handel en toelevering aan de pootgoed teelt dat het de sector in elk geval een enorme tik geeft.

 • Wim Claessens

  Ik zit dan in Noord-Limburg maar hier wordt gewoon grond geruild met veeboeren en daar staan nu lelies en aardappelen, sla en graszoden, gewoon ieder zijn vak en de grond gezamenlijk gebruiken om een zo maximale vruchtwisseling te creëren. En ja bemonsteren hoort daar dan wel bij.

 • agratax2

  Meis Als de melk mega duur wordt, waarom zou ik dan nog pootgoed telen? Waarom is landruil tussen veehouder en pootgoedteler niet mogelijk zijn? Hiermee krijgt de akkerbouwer bv. 2 x zoveel land in rotatie en de veehouder krijgt ook betere mais verwachtingen omdat hij van de 1 op1 verlost is. De hele landbouw hngt volgens mij af van de mentaliteit van de ondernemers, zijn ze meer genegen tot >samenwerken< dan vergroten ze hun kans op een goede toekomst. De hele economie zit tussen de OREN en minder op de bankrekening en al helemaal niet in Den Haag of Brussel wie op de politiek afgaat heeft grote kans te mislukken.

 • Mels

  Juist dat is het probleem. Waarom ruilen als je het idee hebt dat je er niet direct beter van wordt. Ik zou als pootgoedteler wel willen maar kan niet door gebrek aan eigen grond en bij ruilen heb je er altijd twee nodig. Ik zou zo alles ruilen om maar verlost te zijn van gewassen als tarwe die onmogelijk geld opbrengen. De vraag is nog maar of melk megaduur wordt en of elke grondgebruiker/bezitter koeien mag gaan melken.

 • agratax2

  Meis ik ben het met je eens, dat melkboeren zo ze al willen ruilen altijd naar zich toe rekenen. Wat zou de landbouw als geheel meer kunnen verdienen met minder stress en chemie als ze bereid waren >echt< samen te werken, waarbij beide partijen schappelijk zijn en elkaars het voordeel gunnen zonder zich benadeeld te voelen. Dit zal wel een utopie blijven tot weer iedere boer op sterven na dood is net als > 100 jaar geleden.

 • jan10

  Mels: sinds waneer bemoeit een bank zich met een bouwplan?? Denk je dat nu echt?
  Als het zo is zou ik die teler direct adviseren te stoppen,want als hij het met 1:4 niet zou redden is het slecht gesteld met de pootgoedteler,en heeft hij zijn eigen graf reeds gegraven!

 • Mels

  Je weet dat ik met jou niet meer in discussie ga dus probeer het dan ook niet.

 • stephen.verdonkschot

  Beste mensen, we moeten (terug) naar kleinschalige biologische landbouw. Geen verdere opschaling. 70% van onze landbouwproducten gaat naar het buitenland. Waarom wil Nederland zo graag de slager en melkboer van West-Europa zijn. Van onze biodiversiteit is nog maar 15% over (Europa: 50%, de wereld: 70%). We hebben natuur nodig om te kunnen leven...

 • jan10

  Mels:moeilijke vragen he!

 • alco1

  Stephen. verdonkschot. Hetzelfde zei je op een ander lijntje en daar hebben we antwoordt op gegeven. Maar het lijkt dat je voor geprogrammeerd bent.

 • Mels

  stephen.verdomkschop em weg,wat bazel je nou????We willen het niet zijn we zijn het geworden,gedreven door handelsgeest en kennis van zaken.Iets wat jij ontbeert met dit soort reacties.NL is een vliegepoep op de wereldbol met veel mensen op een plek die 3 keer per jaar op vakantie menen te moeten. Prima,als ze dan gelijk midden in de natuur vakantie vieren hoeven we hier niet al die vlekken aan te leggen.Deze week hier in de krant,Den Helder,Overbodig geworden bagger depot wordt NEPtuur van gemaakt,nota bene met een vogeleiland en een een of andere broedmuur want ja guttegut die beesten hebben geen ruimte om te broeden,nee,gvrdegvr,aan de andere kant van de dijk ligt,God betere het,DE WADDENZEE,incl schorren en slikken en continu droogstaande gronden om te broeden.Hoe imbeciel wil je het vreten.Kom jij aan met je nog meer neptuur.Kijk eens hoe groot de wereld is en wat wij daar op voorstellen dan stelt het hier geen RUK voor.

 • Mels

  http://www.nak.nl/aardappelen,En nu zoeken en lezen anders gebruik ik dat ene woord weer,ik schop je nog een keer de goede richting op,stel me nu niet teleur en wees een kerel.Succes jan die eigenlijk een 1 verdiend.

 • Bison

  Mels het lijkt wel of je een pietsie upset ben?

 • Mels

  Ja deze jan werkt op mijn zenuwen. Doet heel wijs maar weet niets.....Thanks Bison for the sundaymorning smile.

 • jan10

  Ja Bison, Mels laat zich altijd zo lekker op de kast jagen.
  Ik moet er wel voor waken dat hij niet aan de monitor komt te hangen! ha ha ha .
  Echte pootgoedteler, reageert lekker fel.

 • agratax2

  Van waar onze reactie op een 1:4 rotatie, hebben de pootgoed telers op de klei niet jaren lang een 1:4 teelt gehad? Niemand maakte zich toen druk en nu na vele jaren op het scherp van de snede te hebben gewerkt en pootgoed incl. aaltjes te hebben afgeleverd is iedereen des duivels nu onze afnemers / concurrenten een ruimer bouwplan eisen. Vergeet niet dat de andere lidstaten zowel concurrent als koper zijn!! Zij hebben nu Brussel vermoedelijk te hulp gevraagd om hun vermeende problemen aan te pakken en zie daar de uitkomst. Mijn advies is al jaren produceer het (gebruiks)pootgoed daar waar het nodig is, voorkom nodeloos transport en profiteer van hun eenvoudige keuringsdiensten en bij komende eisen pakket.

 • Mels

  Agratax,er is toch de AMvrij eis,dat is nog steeds voldoende om export te garanderen,iedereen die roept dat wij het gebracht hebben is hypocriet bezig en heeft alleen een,begrijpelijk,zondebok nodig.Onze afnemers eisen het niet,er is gewoon een of andere opvreter opgestaan die gedacht heeft:dat zal ik er es bij schrijven want anders voer ik helemaal niks uit.Het voegt ook totaal niets toe en brengt ons alleen maar ellende van nog duurder land.Ik begrijp dat het AM onderzoek buiten NL waarschijnlijk lang niet zo waterdicht is en dat daar deze oproep vandaan komt die ook nog eens niets garandeert.

 • Mels

  Jan met een 1,je hebt nog niet uitgezocht waarom en van wie er een A kaart aan moet,als je het niet snapt bemoei je er dan niet mee.........

 • jan10

  Mels, het is eigenlijk jan1-0.
  vr. groet en maak je niet druk!

 • Mels

  druiloor........sorry het moest....

 • agratax2

  @Meis inderdaad is er een AM eis vrij maar er zijn meer grondgebonden ziektes. Ik heb in landen gewerkt waar men ons pootgoed te duur vind voor de kwaliteit men krijgt. Deze landen zijn nu bezig om via Mini Tuber technologie hun eigen pootgoed teelt van de grond te tillen en dat zal met vallen en opstaan lukken binnen afzienbare tijd. Wie levert deze miniknollen, Nederland niet maar China en India die werken onder toezicht van buitenlandse bedrijven (Australië, Canada en USA) In deze landen is minituber een geaccepteerde technologie ook voor de boer. Wij rusten al te lang op onze lauweren en zijn niet bij machte om te moderniseren in dezen. Ik heb al jaren geleden voorgesteld om in bv. Rusland het A materiaal te maken uit door ons geleverd SE, maar wel onder Nederlands management en door Nederlandse handelshuizen. Zo blijft de verdienste naar de Nederlandse boer die SE en eventueel E levert toe vloeien. Nee liever de korte winst en op termijn zien we wel weer. Nu zitten we weer te wachten op wat de andere landen graag willen en staan straks met lege handen (ca. 10 % korting op het areaal).

 • Mels

  Agratax1,gedeeltelijk mee eens,ook dat verhaal van de miniknollen hier opkweken tot SE gebeurt ondertussen mondjesmaat.Ik teel een deel voor Pepsico die daar mee bezig is,probleem is de virusbesmetting laag te houden ivm bruinverkleuring in het bakproces.De resultaten zijn daar waar de nateelt plaatsvind maar zo zo.Als je 200 ha moet spuiten en je denkt niet na over welke je het eerst en met welke middelen je die moet spuiten komt het natuurlijk niet helemaal goed. Daar wordt natuurlijk hard aan gewerkt maar het blijkt vooralsnog dat het beter uitpakt om E en goede As hiervandaan op te zetten voor de cons teelt.Het bacterieverhaal is niet een groot probleem daar er wel goed op de aardappels gepast wordt,koelhuizen en kisten zijn voorradig.Virus is het grootste probleem en leid zelfs tot afkeuring bij te hoge percentages.In Canada,waar ik recent geweest ben,is het idd gemeengoed om zelf minitubers aan te kopen en die door veel in de grond stoppen snel te vermeerderen.Toch ben ik daar ook op een gespecialiseerd pootgoed bedrijf geweest,juist omdat ook weer virus het probleem is en er is ruimte voor meer gespecialiseerd aardappeltelers.Kwaliteit is ook daar een steeds belangrijker punt.

 • ppsmit

  Zwaar puntje voor de Nederlandse pootgoed sector. Verruimen moet onmiddelijk doorgevoerd worden. Ik teel op mijn eigen grond al jaren 1 op 5 (geen last van aaltjes, met in mijn bp. pootgoed oa. bintje/spunta/desiree) Kwaliteit van pootgoed is de laatste jaren dermate hard achteruit gegaan, dat wanneer het zo door blijft gaan, de naam als vooruitstrevend land in de pootgoed sector binnen 10 jaar niet meer bestaat. Wat dat betreft volledig eens met Abalo.
  Wij telen al jaar en dag pootgoed, en opzich is dat niet zo spannend allemaal, door jaren lang te inversteren in je netwerk en connecties, is het ons gelukt om een areaal pootgoed te verbouwen die op ons eigen land, met een rotatie van 1 op 0.2 nog niet rondgezet zou kunnen worden. Dus heren die het zo druk hebben met reageren, investeer meer tijd om bij de weg te gaan, en niet alleen maar in je eigen ''poldertje'' (een lopende hond vangt altijd wat in de mond). En verdoe minder tijd omongenuanceerde reacties te plaatsen. Overal tegen aan schoppen heeft geen zin, de meeste pootgoedtelers snappen wel dat we in een ondergaand schip zitten, die des te harder zinkt wanneer we niet gaan veruimen.

 • agratax2

  ppsmit. Helaas moet ik met je eens zijn. Ik haalde opmerkingen aan van buitenlandse gebruikers, die eenvoudig gezegd Euro 1 / kg voor ons pootgoed te veel vinden voor de ontvangen kwaliteit en dan hebben deze mannen het over SE en E materiaal. voor hen is miniknollen telen volgens een zeer strak protocol een uitweg die voor minder geld een betere kwaliteit pootgoed oplevert. Jammer maar als we in Nederland niet drastisch ingrijpen gaan we op termijn de boot missen.
  @Meis. Het volgens protocol spuiten tegen luizen zo wij dat doen kunnen boeren in landen als China, Iran of Noord Afrika ook en dan houden zij de virus besmetting ook in de hand. Maar zolang wij in de hierboven geuite arrogantie blijven geloven, graven we ons eigen graf.

 • Mels

  Dat klopt maar het blijkt dus dat er ook wel eens zepers gehaald worden.

 • polderlust

  Volgens mij heeft dit voorstel niet zozeer te maken met fytosanitaire zaken maar is het meer de concurrentiepositie die hieraan ten grondslag ligt. Het is absoluut niet zo dat pootaardappelen in een 1 op 3 rotatie slechter zijn, maar met de juiste teeltmaatregelen is dit soms een betere oplossing als met vatbare rassen 1 op 4 telen.

 • jan10

  Mels , het lijkt me stug dat je het nu opeens met ppsmit en agratax1 eens bent. Als dat zo is draai je om als een blad aan een boom.
  Gezien je eerdere reacties zou je kompleet in de brand moeten vliegen .Ha ha ha .

 • Mels

  Jij moet leren lezen en je beter verdiepen in deze materie. Je poogt nu de grote jongen uit te hangen maar kakelt maar wat als een kip zonder kop enkel omdat je het grappig vindt om mij op de huid te zitten. Ik heb het met je geprobeerd maar helaas. Ik zeg dank voor je kundige manier van irritate opwekken.

 • trijnie

  Mels weer een reactie van één die niet veel weet.
  In Twente verbouwen ze vlas, hoeft zelfs geen mest op, na100 dgn kan het eraf en het schijnt een produkt te zijn wat meer en meer gebruikt word.
  Misschien wat voor je wissel teelt?
  En wat denk je van de hennepteelt, ook zo'n probeersel maar dat mag iedereen nog niet telen als ik het goed heb.

 • Hermen de Jong

  Neem een ondernemer met 100ha nu 1:3 pootgoed teelt en over moet stappen naar 1:4. Dat is van 33,3ha terug naar 25 ha en dus 8,3 ha minder pootgoed. De vraag naar grond is al extreem, maar nu zullen alle pootgoedtelers alleen maar meer op zoek zijn naar pootgoedgeschikt areaal. Over het algemeen zijn de 'weilanden' niet de beste gronden, en is dit dus vaak geen geschikt alternatief. Een ander gewas vinden met dezelfde opbrengsten is onmogelijk, of is al maximaal in het bouwplan aanwezig. Verder is het werken met resistente rassen op besmette percelen alleen maar gunstig om aaltjes de kop in te drukken, dus 1:3 dan niet slechter dan 1:4. Financiëel is dit een grote klap voor de individuele telers, en de winst van 1:4 is maar moeilijk aan te tonen..

 • marten87

  Rustig maar... het is van de baan

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.