Akkerbouw

Nieuws

Uienpoolprijs Agrifirm op 12,75 cent per kilo

Apeldoorn – Agrifirm Plant betaalt leveranciers aan de bewaarpool gemiddeld 12,75 cent per kilo uien. De bewaarpremie- en korting is vastgesteld op 0,15 cent per kilo per week. Agrifirm noemt deze prijs marktconform.

Deze prijsopbouw betekent dat voor leveringen in december 10,50 cent per kilo wordt betaald. De prijs loopt op tot 14,10 cent voor levering eind mei.

Agrifirm: “De uienpoolprijs kent van jaar tot jaar sterke prijsfluctuaties, maar ook in een seizoen zijn forse verschillen te zien. Het jaar begon met een goed prijsniveau en na afloop van de af-land periode bleef de prijs lange tijd vrijwel stabiel. In de loop van het voorjaar heeft de uienpool geprofiteerd van een kleine opleving in de markt.”

Het tarra-percentage lag dit jaar iets hoger dan gebruikelijk en de kwaliteit van de geleverde uien was over het algemeen goed. Vrijwel alle partijen uien zijn binnen de pool afgezet.

Vorig jaar was een slecht uienjaar. Toen betaalde Agrifirm Plant voor de uienpool van oogst 2011 een basisprijs van 1,65 cent per kilo. Vanaf januari kwam daar een bewaarvergoeding bij van 0,1 cent per maand.

De uien bewaarpool is een van de vormen waarin telers de afzet van uien via Agrifirm Plant kunnen regelen. Naast de bewaarpool zijn er mogelijkheden in de af-land-pool en vermarkting op dagprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.