Akkerbouw

Nieuws 626 x bekeken

Uienexport houdt zicht op record van miljoen ton

Zoetermeer - Uit de jongste beschikbare exportgegevens, die gaan tot het midden van mei, blijkt dat de Nederlandse uiensector meer uien heeft kunnen uitvoeren dan ooit en afstevent op een seizoensrecord van een miljoen ton.

De bestemmingen met het grootste aandeel in de uienafname zijn net als vorige seizoenen Senegal (16 procent) en het Verenigd Koninkrijk (12 procent). Verhoudingsgewijs is dat gelijk aan 2011/’12, maar in tonnen op het moment van peilen al méér dan in dat gehele jaar.

Het voorlopig exportresultaat tot en met week 20 kwam volgens de cijfers van het Productschap Tuinbouw uit op een totaal van 905.000 ton, ofwel ruim 5 procent méér dan in het nu nog als topseizoen geldende uienjaar 2009/’10. Voor de laatste zeven weken van het lopende seizoen vermeerderd met het gemiddelde exportresultaat in de vijf voorgaande uienjaren (dat is 13.300 ton per week) komt een slottotaal van 998.000 ton uienexport in beeld, bijna een miljoen. De laatste twee weken van wat geldt als het officiële uienseizoen breken na het weekeinde aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.