Akkerbouw

Nieuws

USDA: transgene tarwe ‘geïsoleerd incident’

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) beschouwt de vondst van illegale transgene tarwe van Monsanto op een boerderij in de staat Oregon “een geïsoleerd incident op één veld op één boerderij”.

Daarmee schaart de USDA zich achter eenzelfde conclusie die Monsanto zelf na onderzoek trok.
De USDA heeft de eigenaar van het perceel waarop de tarwe is gevonden geïnterviewd, als ook het bedrijf dat het zaad verkocht. De USDA is nog bezig interviews af te nemen bij nog eens circa tweehonderd akkerbouwers in de omgeving. De tarwe is genetisch aangepast om het bestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto  te weerstaan. Het zaad werd acht jaar geleden door Monsanto in het land getest maar nooit op de markt gebracht.
De tarwe is gevonden op 1 procent van een perceel van 52 hectare, en werd onderzocht door de Oregon State University. De vondst leidde tot het voorlopig afzien van tarwe-aankopen in de VS door Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Boeren hebben verschillende rechtszaken voorbereid tegen Monsanto, dat stelt dat alle transgene tarwezaad destijds moet zijn vernietigd. De organisatie acht sabotage mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.