Akkerbouw

Nieuws 1191 x bekeken

USDA stelt graanramingen negatief bij

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft ramingen voor de wereldwijde productie van tarwe en mais verlaagd.

De toonaangevende organisatie rekent op een tarweproductie van 695,9 miljoen ton, terwijl in mei nog op 701,1 miljoen ton werd gerekend. De daling is gevolg van droogte in Rusland en Oekraïne.
De USDA denkt dat minder tarwe zal worden verwerkt tot veevoer en dat iets meer zal worden geëxporteerd. De eindvoorraad daalt 5,1 miljoen ton tot 181,2 miljoen ton. Omdat een nog grotere daling was ingecalculeerd en de totale productie nog altijd een plus van 40 miljoen ton betekent ten opzichte van vorig seizoen, zijn de noteringen in Parijs gedaald. Voor het novembercontract wordt nu circa 198 euro per ton betaald.
De Russische oogst wordt nu op 54 miljoen ton becijferd, waar in mei werd uitgegaan van 56 miljoen ton. Voor Oekraïne is de raming verlaagd van 22 naar 19,5 miljoen ton Daarmee produceren de landen nog wel samen circa 20 miljoen ton meer dan in het seizoen 2012/2013. De productieraming voor de EU is 1,3 miljoen ton negatief bijgesteld tot 137,4 miljoen ton. Met name Frankrijk is binnen de EU exporteur van tarwe.
De maisoogst wordt nu op 962,6 miljoen ton geraamd, waar de analisten in mei uitgingen van 965,9 miljoen ton. De daling komt vrijwel geheel op het conto van minder productie in de VS, waar in veel gebieden pas laat kon worden ingezaaid. In grote delen van de Amerikaanse maisregio’s is het weer opgeknapt en wordt de achterstand rap ingehaald, maar er wordt volgens analisten vermoedelijk toch ruim 1 miljoen hectare minder mais ingezaaid.
De raming voor de sojaoogst is gelijk gebleven ten opzichte van de raming in mei, op ruim 285 miljoen ton. De oogstraming ligt fors hoger dan de 267 miljoen ton die in het seizoen 2012/2013 is binnengehaald. De VS, Brazilië en Argentinië produceren meer. Nederland geldt als grootste importeur van soja in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.