Akkerbouw

Nieuws 1392 x bekeken 1 reactie

Tarwesector VS vreest Russische exportbeperking

Arlington – De US Wheat Associates heeft zich bij monde van voorzitter Alan Tracy kritisch uitgelaten over de plannen van de Russische overheid om graan van de nieuwe oogst op te kopen ter aanvulling van de na enkele jaren met krappe oogsten geslonken staatsvoorraden.

De kritiek spitst zich toe op tarwe. Volgens US Wheat Associates, de organisatie voor bevordering van de Amerikaanse tarwe-export, leiden de plannen van de Russische overheid tot marktbederf. Rusland heeft in verband met de noodzaak om de staatsvoorraden weer aan te vullen aangekondigd zo nodig in te grijpen bij een exportpiek en de tarwe-export in het seizoen 2013/’14 te beperken tot een maximum van 20 miljoen ton.

Tracy waarschuwt dat de dreiging van exportbeperking (vanaf het seizoen 2007/’08 tweemaal ingesteld) ertoe leidt dat particuliere Russische exporteurs zo snel mogelijk graan de deur uit doen voordat het niet meer kan.

Russisch graan overspoelt dan vroeg in het seizoen de markt. Dat drukt kunstmatig de prijzen, niet alleen voor de Russische boeren maar voor tarwetelers wereldwijd. Als in een later stadium de stroom luwt, gaan de prijzen voor alle afnemers omhoog, maar profiteren de Russische boeren niet, omdat hun exportpotentieel weg is. De aankondiging van de Russische overheid brengt in feite een dergelijk scenario weer in werking. Het pakt in Rusland averechts uit voor de eigen graansector, terwijl het ook nog eens voor de anderen de markt verstoort. Non-interventie leidt tot gespreid aanbod, met meer verdiensten voor zowel exporteurs als boeren en evengoed voldoende voorraden, stelt Tracy.

Volgens de voorzitter van US Wheat Associates kunnen Russische exporteurs in een vrije markt optimaal gebruik maken van hun faciliteiten. Ze maken minder kosten en hoeven niet te knokken voor een zo groot mogelijk aandeel van het exportquotum. Dit maakt het voor de boeren mogelijk een betere prijs voor hun graan te bedingen doordat de prijzen in het binnenland meer in overeenstemming komen met die op de wereldmarkt. Dit stimuleert productie, leidt tot meer welvaart op het platteland en stelt zo ook voldoende Russische productie veilig.

Eén reactie

  • FryskHynder

    Of je met deze markt-logica de centralistische en markt-wantrouwerige ingestelde Russen omkrijgt, betwijfelt me ten zeerste. Eerst die staatsvoorraden op pijl, dan marktwerking. Vertrouwen in marktwerking is voor liberale ingestelde politici te accepteren, maar die zijn niet in de overhand.
    Daarbij zal een gemiddelde Rus er juist iets achterzoeken in deze logica. Zeker een burokraat.

Of registreer je om te kunnen reageren.