Akkerbouw

Nieuws 2615 x bekeken 3 reacties

Tarweprijs hoogste in dertig jaar

Doetinchem - De gemiddelde tarweprijs van afgelopen seizoen is de hoogste in dertig jaar. Het productschap HPA noteerde over seizoen 2012/2013, dat 30 juni eindigt, gemiddeld €253,79 per ton voertarwe, franco geleverd in Rotterdam.

De gemiddelde voertarweprijs is de hoogste sinds begin jaren tachtig, toen Brussel de graanmarktordening drastisch hervormde.

De prijs ligt 20 procent hoger dan in seizoen 2011/2012, toen het HPA gemiddeld €211,15 per ton voertarwe noteerde. De gemiddelde prijs is zelfs nog hoger dan die van seizoen 2007/2008. Toen noteerde het HPA gemiddeld €229,92 voor voertarwe.

Het HPA noteerde voor EU-voergerst afgelopen seizoen gemiddeld €233,63 per ton. Dat is 12 procent meer dan in het vorige seizoen.

De graanprijzen stegen afgelopen seizoen doordat de graanoogsten in Rusland, Kazachstan en Oekraïne door droogte veel kleiner uitvielen. De maisoogst in de VS decimeerde door de ergste droogte in meer dan een halve eeuw.

Daardoor vond een verschuiving plaats op de wereldmarkt voor tarwe, mais en sojabonen, die sinds de jaren veertig werd beheerst door de VS. Afgelopen seizoen was dat alleen nog bij tarwe het geval. Brazilië heeft de koppositie overgenomen bij mais en sojabonen.

Voor 2013/2014 verwachten analisten dalende prijzen. Rusland, Oekraïne, Australië en Canada oogsten meer graan. Bovendien halen Argentinië en Brazilië meer mais en sojabonen van de akkers. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de wereld een record van 2.425 miljoen ton graan oogst, inclusief rijst. Het verbruik blijft daar zeker 35 miljoen ton onder, waardoor de voorraden toenemen. Ook bij sojabonen valt de productie naar verwachting hoger uit dan het verbruik. Dat drukt de prijzen.

Laatste reacties

  • agro1

    komt wel goed, er mislukt altijd ergens wel iets, denk hierbij niet op de postzegelgrote nederlandsche schaal. de beste remedie tegen lage prijzen is trouwens, juist ja,... lage prijzen!!!!

  • geert150

    tis pas een ramp als er geen ramp is

  • jk.

    Er moet eerst geoogst worden. Niet gaan janken als je nog niet geslagen bent....

Of registreer je om te kunnen reageren.