Akkerbouw

Nieuws 3041 x bekeken 7 reacties

Tarweprijs Parijs zakt naar 200 euro

Parijs – De tarweprijs van het novembercontract zakt bijna door de grens van 200 euro per ton op de termijnmarkt in Parijs. Dinsdag tijdens de handelsdag noteerde het novembercontract even €200,25 per ton.

Het is sinds mei vorig jaar niet voorgekomen dat het eerstaflopende termijncontract goedkoper was dan 200 euro.

De tarweprijs zakt omdat de oogstvooruitzichten in Europa goed zijn, ondanks de overstromingen in Midden-Europa. Ook in Oekraïne wordt een goede tarweoogst verwacht. In Rusland zijn de vooruitzichten voor de tarweoogst wat getemperd door droogte.

In de VS staat de wintertarwe er echter niet goed voor. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) betitelt 42 procent van de percelen als slecht of zeer slecht. Dat was vorig jaar 17 procent. Dit jaar valt 31 procent van de percelen in de beoordeling goed of uitstekend. Dat was vorig jaar 53 procent.

Het USDA constateert dat de mais voor 95 procent is gezaaid, tegen 98 procent gemiddeld rond 9 juni. Daarmee is de achterstand in het mais zaaien bijna ingelopen. De inzaai verliep erg traag door nat weer. In grote delen van de Amerikaanse maisregio’s is het weer opgeknapt. Analisten verwachten dat ongeveer 1,2 miljoen hectare maisland niet wordt ingezaaid, omdat boeren liever de schade-uitkering van de gewasverzekering ontvangen. Nog eens 400.000 hectare maisland wordt ingezaaid met sojabonen, dat later gezaaid kan worden.

De sojabonen zijn nu voor 71 procent gezaaid, meldt het USDA. Dat is het traagste tempo in 17 jaar. Gemiddeld zit 84 procent van de sojabonen rond deze tijd in de grond.  Bijna de helft van de sojabonen staat boven de grond, normaal is dat tweederde.

Laatste reacties

 • probe14

  Op naar de 150 euro. Het kan verkeren.

 • jj.lodders1

  mijn conclusie is uit dit verhaal is: stijgende markt .

 • Professor P

  en mijn conclusie uit dit verhaal is: dalende markt

 • johannetje

  kan de grondprijs weer zakken.

 • Mels

  Ja van 65000 naar 60000,nog steeds niet te betalen........

 • ed12345

  ik snap de comotie niet sind vorig jaar mei is de prijs niet onder de 200 euro geweest volgens mij allemaal heel normal Het inzaaien is overall klaar dus ha's kopen hoeft niet ,in het algemeen zijn de boerenvooraden leeg.wacht October November of januari februari maar af als tarwe dan nog goedkoop is kan je als teller ongerust worden

 • jan10

  Eerder gingen ze uit van 6 milj.ton meer eindvoorraad, die is nu al reeds verloren in Duitsland!!
  Prijs komt denk ik wel weer. Up s en douwn s zijn nu eenmaal heftiger als in het verleden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.