Akkerbouw

Nieuws 1318 x bekeken 1 reactie

Suikerprijs zakt weer naar 500 dollar

Londen - De suikerprijs zakt op de termijnmarkt in Londen weer naar de 500 dollar-grens. Hiermee komt een einde aan de opmars van de suikerprijs, die twee weken geleden begon.

Op 13 juni sloot het eerstaflopende termijncontract (augustus) in Londen op $473,30 per ton suiker. Deze week noteerde het augustuscontract voor het eerst sinds begin mei weer boven de 500 dollar. Woensdag sloot het contract op $517,80 per ton witsuiker. Maar donderdag sloot het augustuscontract 10 dollar lager en vrijdag zakte de notering tijdens de handelsdag zelfs even naar 505 dollar.

De stijging van de suikerprijs kwam twee weken geleden voor analisten als een verrassing. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat de oogst van suikerriet in Brazilië vertraging oploopt door regen. Ook is er veel vraag naar suiker vanuit Syrië en Irak. Mexico heeft logistieke problemen om de suiker bij de afnemers te krijgen.

Wat de suikerprijs ook steunt is dat Brazilië veel suiker verwerkt tot ethanol. Analisten verwachten dat Brazilië dit seizoen 58,1 procent van de suiker omzet in ethanol. Vorig seizoen kreeg 54,4 procent van de suiker die bestemming. Wat ook meespeelt in de recente prijsstijging, is dat Thailand de minimumprijs voor suiker met 4 euro heeft verhoogd naar omgerekend 235 euro per ton. En de VS koopt 300.000 ton suiker op om de prijzen te stutten. Dergelijke berichten veroorzaken een opwaartse druk op de suikerprijs.

Maar daar staat tegenover dat de wereld erg veel suiker produceert. Voor het lopende suikerseizoen2012/2013, dat eindigt op 30 september, worden grote overschotten verwacht. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat uit van 2,1 miljoen ton. Marktbureau Kingsman verwacht een overschot van 10,3 miljoen ton en de Rabobank zelfs van 12 miljoen ton. De eerste prognoses voor het nieuwe seizoen 2013/2014 gaan uit van een overschot van 3,7 miljoen tot 3,9 miljoen ton suiker. De overschotten drukken de suikerprijzen.

Eén reactie

  • hout&co

    en dan is wederom het goedkoopste pakje suiker 84 cent duurder dan wat de handel in witsuiker doet........

    ja, ja, waar zouden die supermarkten hun winsten nou weg halen, ZE ZIJN ZOOOOO GOEDKOOP !!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.