Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Suikergebruikers ageren tegen quotumsysteem

Amsterdam – Het Europese quotumsysteem leidt tot een structureel aanbodtekort van suiker. Dat concludeert SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat in opdracht van vereniging van suikergebruikers Cius is opgesteld. Het prijsopdrijvende effect van het suikertekort baart Cius zorgen.

Aanleiding voor het onderzoek is de stijging van suikerprijs in Europa, terwijl dat op de wereldmarkt niet het geval is. De oorzaak is te vinden bij de dominerende suikerproducenten: wie dicht bij huis wil inkopen, is afhankelijk van enkele aanbieders.

Onlangs verklaarde Suiker Unie in deze krant dat er geen tekort is aan suiker in de EU, maar dat de prijzen de laatste jaren wel zijn gestegen. “In de discussie over de suikerprijs moet je naar een langere periode kijken en niet alleen naar de laatste twee jaar, zoals de suikergebruikers nu doen”, zei directeur Albert Markusse van Suiker Unie in februari van dit jaar. “Toen suiker in de EU goedkoper was dan op de wereldmarkt hoorde je de gebruikers niet.”

De suikergebruikers maken zich zorgen over hun concurrentiepositie en de impact van de stijgende prijzen op de inflatie. “Overstappen naar een andere suikerproducent kan prijsverlagend werken”, oppert SEO in het rapport. “Het is alleen de vraag of een concurrent op grotere afstand een betere prijs kan bieden vanwege de transportkosten.”

SEO schetst dat de Europese suikerprijs de laatste twee jaar met ongeveer 50 procent gestegen is. In campagnejaar 2012-2013 ligt deze met 728 euro per ton ruim boven de jarenlang geldende Europese minimumprijs van 632 euro en de referentieprijs van 404 euro per ton. Het Europese productiequotum van ruim 13,3 miljoen ton suiker is lager dan de Europese consumptie van suiker; zo’n 16,8 miljoen ton in 2011-2012.

Die stijgende prijsontwikkeling staats haaks op de wereldsuikerprijsontwikkeling, schrijft SEO. De prijsstijging wordt veroorzaakt door een structureel tekort aan suiker op de markt, een sterk geconcentreerde aanbodzijde op de nationale markten en de aanwezigheid van prijsopdrijvende marktfactoren zoals een hoge toetredings-, import- en overstapdrempels.

Laatste reacties

  • trekker123

    Laat de verbruikers zich maar afhankelijk maken van suikerproducenten in de banenrepublieken. Over maatschappelijk verantwoord ondernemen zullen we het maar niet hebben. Daar hebben we het wel over als de prijs van hun eigen producten omhoog doen omdat ze opeens eerlijk aan het handelen zijn geslagen. Dat salaris van 7 cijfers voor de komma van de CEO moet je toch ook op een of andere manier zien te rechtvaardigen. Kortom, zoals altijd, overal en bij iedereen. Ook suikerverwerkers willen graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. We hebben ooit een dag of wat een minister Heinsbroek gehad. Had die het niet over 'what you get is what you pay'?

  • agri2

    Op verzoek van de lobbyisten van de suikerverwerkers is in 2006 één derde van de productie en verwerkingscapaciteit van suiker in de EU gesaneerd, daar hoor je ze niet meer over.

Of registreer je om te kunnen reageren.