Akkerbouw

Nieuws 1806 x bekeken

Suiker Unie verwacht laagste suikeropbrengst in jaren

Dinteloord – De bietenteelt stevent af op de laagste hectareopbrengst in jaren. Dat blijkt uit de eerste prognose die Suiker Unie afgeeft op basis van de groeipuntsdatum.

Suiker Unie verwacht op basis van gemiddelde omstandigheden een suikeropbrengst van 12,3 ton per hectare en een wortelopbrengst van 74 ton per hectare, vergelijkbaar met 2010. Vorig jaar werd 13,5 ton suiker en 79 ton wortel geoogst en in 2011 zelfs 13,6 ton suiker en 80 ton wortel. Ook 2009 kende een goede oogst met 14 ton suiker en 79 ton wortel.

De bieten bereikten dinsdag de groeipuntsdatum; het moment waarop de wortels gemiddeld 4 gram suiker bevatten en de echte suikerproductie gaat beginnen. De groeipuntsdatum geeft een indicatie voor de te verwachten opbrengst.

De teeltregio Noordelijk dal kent dit jaar de laatste zaaidatum (14 april) en de laatste groeipuntsdatum (29 juni). Het vroegst gezaaid is er in Oost- en Zuid-Flevoland (3 april). De vroegste groeipuntsdatum is geregistreerd in de regio Gelderland: 21 juni.

Ook bij heel mooi weer is de achterstand inhalen een utopie. Gert Sikken, directeur agrarisch zaken bij Suiker Unie: “Wat je hebt verloren, haal je niet meer in. Bij goed weer kan het gewas wel sneller groeien dan gemiddeld. Daar hebben we vooral zonlicht voor nodig.”

De suikerbietencampagne wordt, zoals het er nu naar uit ziet, korter dan in de voorgaande jaren. “Het gewas heeft een achterstand van zo’n twee weken. De kans is groot dat we later met de verwerking beginnen. Dat bepalen we in augustus. Gezien de verwachte lagere productie kunnen we een kortere campagne verwachten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.