Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

'Ramularia rukt op in zomergerst'

Valthermond – Ramularia rukt op in zomergerst. In Duitsland is de schimmelziekte vorig jaar al in ruim 70 procent van de gerstpercelen gevonden.

Dertig jaar geleden kwam ramularia daar nog nauwelijks voor in gerst. Ook in andere landen wordt ramularia een groeiend probleem.

Volgens Heinrich Maubach, manager brouwgerst bij veredelingsbedrijf Syngenta, is in Duitsland onderzoek gedaan naar ramularia in gerst. In 1996 kwam de schimmelziekte in minder dan 10 procent van de gerstpercelen voor. “Nu is dat meer dan 70 procent. In 1990 werd ramularia voor het eerst in Groot-Brittannië gevonden in gerst. Nu is het vooral in Schotland een veelvoorkomende ziekte geworden. Dat betekent voor kweekbedrijven dat ze hun veredelingsprogramma moeten aanpassen.”

Voor brouwgerst is dat niet gemakkelijk, zei Maubach woensdag op de Nibem-graandag in Valthermond. “Het duurt 8 tot 9 jaar om een ras te kweken met een nieuwe ziekteresistentie.”

Wat de veredeling bemoeilijkt, is dat telers weinig licenties betalen aan de kweekbedrijven, zegt Maubach. “In Europa wordt 585.000 ton zaaizaad voor zomergerst geproduceerd, terwijl er ieder jaar ruim 1 miljoen ton zaad wordt gebruikt. Veel boeren gebruiken eigen geteeld gerst als zaaizaad. De licentie daarover is maar de helft van de normale licentie. Bovendien betalen telers lang niet altijd voor de licentierechten. Dit beperkt de inkomsten van de kweekbedrijven. Daardoor is minder geld beschikbaar om nieuwe rassen te ontwikkelen.”

De productie per hectare stijgt maar langzaam bij graan. Volgens Maubach speelt het ras daarin een beperkte rol. “Een goede ziektebestrijding tijdens de teelt is van veel meer belang. Toch boeken we vooruitgang. In Groot-Brittannië werd in rassenproeven in 1995 gemiddeld 6,5 ton zomergerst per hectare gehaald. Vorig jaar was dat gemiddeld 7,5 ton. Dat is een vooruitgang van 50 kilo per hectare per jaar.”

Maubach erkent dat het niet veel is. “We veredelen zomergerst vooral op mouterijeigenschappen. Daar wordt de zomergerst immers voor gebruikt.”

Laatste reacties

 • jordi 1455

  dat wordt duur bier.

 • henk fledderus

  Heeft die toename van deze schimmel ook te maken met meer oppervlakkige grondbewerking??

 • Mels

  Beter dan zuurbier........

 • hebikniet

  Heeft dus weinig invloed op de opbrengst. Niet meer druk om maken.......

Of registreer je om te kunnen reageren.