Akkerbouw

Nieuws 18 reacties

Rabobank wil praten over duurzaamheidsrente

Utrecht - De Rabobank is bereid met boeren te praten over het invoeren van een duurzaamheidsrente. Dat zei Piet Moerland, voorzitter van de raad van bestuur, vrijdag op een symposium in Utrecht van de Stichting Veldleeuwerik.

Veldleeuwerik is een duurzaamheidsproject in de akkerbouw. De deelnemende akkerbouwers stellen ieder jaar met adviseurs van de stichting een plan op om de duurzaamheid op hun bedrijven te verbeteren. De telers Aard Robaard en Adrie Vermeulen doen sinds de start in 2003 mee. “Het plan draait om tien criteria voor duurzaamheid. We missen nog een systeem van duurzame rente”, zeiden de telers.

Moerland wil daar wel over praten met Veldleeuwerik, zei hij op het congres. “Er zijn bepaalde criteria in onze beoordeling van een financiering, die kunnen leiden tot een lagere rente.”

Moerland vindt duurzaamheid een voorwaarde om in 2050 9 miljard mensen te kunnen voeden. “Daar is samenwerking in de keten voor nodig. Ook al is de consument niet altijd bereid meer te betalen voor duurzaam geteeld voedsel, dan nog is er geld genoeg. Nederland geeft per jaar 80 miljard euro uit aan de gezondheidszorg. Als je daar 10 procent op kunt besparen doordat mensen gezond voedsel eten, dan komt er heel veel geld beschikbaar.”

Laatste reacties

 • agratax2

  Gezonder eten suggereert Moerma als een mogelijkheid om vele miljarden te besparen op de gezondheidszorg. Hoe wil hij dat gezonder eten bewerkstelligen? Door hier milieu bewuster te orden in de land en tuinbouw? Vergeet hij dat wij eindeloos veel voedselgrondstoffen importeren uit landen waar men kwistig met Round Up omsprigt om de RR gewasen nkruid vrij te houden. En dan te bedenken dat er steeds meer wetenschappers gaan twiijfelen aan de veiligheid van het voedsel waar RR gewassen in verwerkt zijn. Rabo bank zal echt niet zijn investeringen in de groot schalige landbouw terug trekken vanwege deze gevaren. ze zullen ook de handel in GMO producten blijven fallisiteren. Waarom doet onze boeren bank niet eens dat wat ze proclameren als GOED voor de mensheid. Ook bij hen geldt Pecunia Non Orbit en dus wilen zij zoveel mogelijk van dit spul binnen harken..

 • Mels

  Idd preken voor eigen parochie. Rabo scoort weer duurzaamheids punten. Als de rabo nou de crisistoeslag laat vallen dan komt er direct veel geld vrij.

 • agratax2

  Meis. Als Rabo echt doet wat ze reclameren; ' Er zijn voor elkaar , de leden' en niet allerlei buitenlandse groot investeerders van geld voorzien, zou ons MKB minder moeite hebben om credit te krijgen en zouden veel potentiele huizen kopers ook kunnen kopen. Zou de bouw minder zwaar weer hebben.

 • denker123

  Moerland kan beter geen geld meer geven aan ethanol en biodiesel fabrieken,door de schuld van deze onrendabele,voedsel en fossiele energie vretende fabrieken ,worden er nu veel GGO gewassen geteeld in monocultuur met gebruik van veel round. Up en veel insecticiden, om voldoende voedsel te produceren.Dus zonder de teelt van voedselgewassen voor biobrandstoffen is ons voedsel veel gezonder.

 • veraart

  Ik denk dat de wereldgezondheid niet zozeer afhangt van al of niet duurzaam geproduceerd , maar wel van of dat er op de hele wereld voor iedereen goed en gezond voedsel is.
  Voorts denk ik dat het van groot belang is dat er voldoende aandacht is voor alcohol ,
  drugs en tabak gebruik , wat grote schade kan toebrengen aan de gezondheid
  En op de laatste plaats gezond leven , hoe je dit in praktijd brengt.

  Jac. Veraart

 • danny.kroeze

  Ruimt Alle Boeren Op, dat is wat Rabo op dit moment betekend

 • kalkar

  Bankmensen, m.n. rabo, zijn gewoon criminelen die een duur pak aan hebben. Zie als één van de v.b. de Libor affaire. Helaas is dit altijd geweest en helaas mensen zal dit ook altijd zo blijven, alle kritiek ten spijt.

 • Willempietje

  Melkertje1, niet gehinderd door kennis van zaken, bij ontdekking zijn de betrokken (4!) medewerkers direct ontslagen.

 • alco1

  Besparen op gezondheidszorg. Er zal eerder meer nodig zijn. We willen steeds meer levenskwaliteit en hogere leeftijd. Dus daar zal geen geld vrij komen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Mels

  Omdat banken via het overheids eigendom.helaas Rabo niet maar doet wel mee.een legitimatie hebben om ons werkende mens te mogen bestelen. Eerst mag je 40% of meer belasting betalen en over je prive ook nog even 21%btw en ook nog minstens 1,5% teveel rente over al je financieringen. De btw alleen al betekent 1/5deel van je prive geld inleveren. Moet je eens kijken hoeveel dat scheelt bij Jan Modaal met een normale baan.

 • joannes

  @melkertje, ook in de banken en landen ¨tarieven¨ werkt schaal vergroting! Al die extra´s of hogere tarieven kan je verklaren met de ¨Nederlandse¨ risico perceptie van de internationale/mondiale geldmarkt. Duitsland is nu goedkoper omdat de internationale perceptie van de Duitse economie en politiek voor geldzekerheden veiliger is. En ...banken; die zijn niet meer dan één grote tolweg voor geld. Op deze tolweg vinden partijen elkaar in een ¨gereguleerde¨ geld markt die het recht heeft voor elke euro kapitaal er 10, en in sommige gevallen meer, uit te lenen. Een onbalans die in goede tijden wonderen doet omdat verdient geld snel herinvesteerd kan worden met een ¨multiplyer¨van minstens 10 maar in slechte tijden tegen je keert. Want dan werkt de multiplyer negatief. Daarom springt de overheid bij! Kortom banken zijn gereguleerde tolwegen die veel geld ¨handelen¨ maar geen geld bezitten. Hun gerapporteerde winsten zijn ¨commissies en verzekeringspremies¨ onder aftrek vor kosten voor wanneer er wat verkeerd gaat met de gelden die ze x10 uitlenen. En de Rabo heeft ook aan veiligheids perceptie ingeleverd en daarom stijgen de verzekeringspremies voor geld; dus de rente!

 • abtje

  @Melkertje1 Omdat de Rabobank de enigste is zonder staatssteun mogen de andere banken niet concurreren met deze bank. Ze moeten net boven de Rabobank hangen met hun voorstellen enzo. De rabo kan daardoor rustig hun prijzen doen stijgen, ze blijven toch de goedkoopste.

 • kalkar

  Reactie die bij 10 stond. waar blijven al die miljarden die de banken,mn de rabo, vwb. de liborrente van ons klootjesvolk hebben gestolen?

 • kalkar

  Het is zoals met alles. Een weekje in het nieuws, dan een weekje commentaar en excuses, om dan vervolgens, wanneer weer nieuwe dingen het nieuws overheersen, overgegaan wordt waar men mee bezig was. Oftewel er veranderd nooit wat. Klotezooi.

 • nstrade

  waneer wordt rabo als laatste bank in nl genationaliseert? Beter duurzaam zijn dmv adviseurs in te huren voor
  ledecertivicaten rabo(achtergestelde leningen) en positieve bank saldos te redden. Als onze laatste bank in nl het licht uitgaat. • nstrade

  Eff filmpje kijken over dorp raiffeisen waar alle huizen bijna in elkaar vallen omdat de mensen geen geld hebben voor onderhoud . Want ze hebben waarschijnlijk een tweemaal te grote hypotheek opgenomen dan het huis waard is lachen lachen. Mooi promotie film van rabo

 • koestal

  bel maar voor een afspraak

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.