Akkerbouw

Nieuws

Rabobank verwacht opnieuw groot suikeroverschot

Londen – De Rabobank verwacht dat de wereld in het nieuwe seizoen 2013/2014 opnieuw meer suiker produceert dan verbruikt. Dat wordt het vierde achtereenvolgende seizoen dat de productie groter is dan het verbruik.

Dat drukt de suikerprijs en daarmee ook de bietenprijs. De suikerprijs op de termijnmarkt in New York zakte deze maand naar het laagste niveau in drie jaar.

Het suikeroverschot komt dit seizoen 2012/2013 op 12 miljoen ton op een productie van zo'n 185 miljoen ton, het grootste surplus in 15 jaar. De Rabobank schat het overschot in het nieuwe seizoen op 3,7 miljoen ton. “De voorraden groeien”, schrijft analist Andy Duff. “Dat drukt de suikerprijzen.”

Brazilië oogst veel riet. Duff: “Dat is al in de huidige suikerprijzen verrekend. Maar ook het noordelijk halfrond verwacht een grote suikerproductie. Dit zit nog niet in de suikerprijs.”

Niet alleen de grote productie, maar ook de dure dollar drukt de prijs omdat suiker in dollars wordt afgerekend. Bovendien is de Braziliaanse real gedevalueerd ten opzichte van de dollar. Dat maakt het voor de Braziliaanse producenten interessanter om suiker te exporteren dan om ethanol te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.