Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Rabo: wereld gaat meer suiker verbruiken

New York – De wereld verbruikt in 2020/2021 zo’n 203 miljoen ton suiker. Dat is ruim 20 procent meer dan de 166 miljoen ton die nu wordt geconsumeerd.

De groei vindt vooral plaats in Azië en Afrika, meldt de Rabobank Food & Agribusiness Research and Advisory in een rapport over de suikermarkt.

Over acht jaar verbruikt Azië bijna de helft van de suiker in de wereld, namelijk 97 miljoen ton.

Azië blijft de belangrijkste afzetmarkt voor suiker, stelt analist Andy Duff. “De productie in belangrijke suikerlanden als China, Indonesië, Thailand en India gaat daarom ook stijgen. Daar is nog veel ruimte voor want de productiviteit kan nog sterk omhoog, vooral wat betreft suikerproductie per hectare en de suikerkwaliteit. Het is dan wel nodig dat afdoende wordt geïnvesteerd in techniek, onderzoek en diensten aan boeren.”

Ook in Afrika is ruimte voor groei in de suikersector, verwacht Duff. “De consumptie van suiker groeit daar sterk. Het transport van suiker van de kustgebieden naar de verbruikers in het binnenland kost geld, waardoor de lokale prijs vaak boven de wereldmarktprijs ligt. In hoeverre de suikerproductie stijgt, hangt vooral af van de politieke omstandigheden.”

De wereldmarkt voor suiker wordt ook in 2020/2021 vooral bediend door Brazilië, Thailand en Australië. Duff ziet daar geen veranderingen in ontstaan. “Deze landen vergroten zelfs nog hun aandeel in de wereldhandel. In 2020/2021 bedient Brazilië 50 procent van de wereldmarkt. Nu is dat 46 procent. Tien jaar geleden was dat nog 25 procent. Het marktaandeel van Thailand stijgt van 11 procent nu naar 14 procent in 2020/2021. Het aandeel van Australië groeit van 5 naar 6 procent.”

Eén reactie

  • koestal

    straks allemaal dikke kinderen

Of registreer je om te kunnen reageren.