Akkerbouw

Nieuws 1022 x bekeken

Productschap stoot voedselveiligheidsystemen af

Den Haag – Het Productschap Akkerbouw (PA) biedt per openbare inschrijving de voedselveiligheidsystemen RiskPlaza en SpecsPlaza aan.

De reden is dat het PA per 1 januari 2014 wordt opgeheven. De overheid heeft geen belangstelling voor de systemen. Maar sommige private partijen hebben dat wel, meldt het PA.

De inschrijving is deze week gestart en loopt tot en met vrijdag 9 augustus. Het hoofddoel is niet om er geld voor te ontvangen, zegt PA-secretaris Matthé Elema. “We willen dat de systemen worden voortgezet. Het zijn mooie systemen die de voedselveiligheid borgen en die veelvuldig worden geraadpleegd door het bedrijfsleven en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Om de overdracht goed te laten verlopen houden we een openbare inschrijving. Beide systemen moeten toegankelijk blijven voor belanghebbenden. Als de overnameplannen zijn ingediend besluit het bestuur wie de systemen kunnen overnemen.”

De overheid heeft geen belangstelling voor de systemen. Elema: “RiskPlaza is ook een certificeringssysteem. Dat is een taak van het bedrijfsleven. SpecsPlaza is een handig hulpmiddel voor het bedrijfsleven, maar is niet specifiek bedoeld voor de voedselveiligheid. Het kost geld om SpecsPlaza in de lucht te houden. RiskPlaza bedruipt zichzelf.”

RiskPlaza en SpecsPlaza zijn de eerste activiteiten die het PA wil overdragen aan private partijen. Volgens Elema kunnen nog meer activiteiten volgen. “Dan kun je denken aan Kennisakker. Dat is een website waar veel kennis voor akkerbouwers wordt gebundeld. Maar daar zijn nog geen besluiten over genomen.”

RiskPlaza is een databank met informatie over voedingsingrediënten en maatregelen om risico’s te verkleinen. In de databank zitten gegevens over bakkerijproducten, zoetwaren, vlees, groente, fruit en andere voedingsmiddelen. SpecsPlaza is de ingrediëntendatabank voor de bakkerijketen. Het vergemakkelijkt de informatie-uitwisseling over de samenstelling van grondstoffen. De databank voorkomt dat producenten van grondstoffen hun gegevens op meerdere plaatsen moeten invoeren en dat bakkers die op meerdere plaatsen moeten raadplegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.