Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Productschap Akkerbouw verhoogt heffing voor telers

Den Haag – Het Productschap Akkerbouw verhoogt de financieringsheffing voor akkerbouwers. Het extra geld is nodig om de kosten van het opheffen van het productschap te bekostigen.

De heffing gaat van €2,15 naar €3,25 per hectare voor de meeste gewassen. Voor poot- en consumptieaardappelen en uien gaat de heffing van €4,30 naar €6,50 of €6,70.

De verhoging van de financieringsheffing is wrang, zegt secretaris Matthé Elema van het Productschap Akkerbouw. “De heffingsbetalers willen het productschap behouden. De overheid wil de schappen opheffen en vindt dat de heffingsbetalers dat zelf moeten betalen. De bestuurders van het schap vinden het treurig dat de heffingsbetalers dat zelf moeten financieren.”

Elema sluit verdere verhoging van heffingen niet uit. Elema: “In september hebben we daar een beter beeld van. Ik verwacht voor de teelt geen verdere verhoging. Voor andere sectoren kan dat nodig zijn.”

Naast de verhoging van de financieringsheffing, gaan de fondsheffingen voor poot- en consumptieaardappelen en uien naar 0 euro. In die fondsen zit geld van telers. Het productschap schrapt deze heffingen om te voorkomen dat de financiële reserves in die fondsen toenemen.

Laatste reacties

  • agri2

    Een heffing voor de opheffing, of is het heffen om op te heffen?

  • piethein

    of is t een heffing om de medewerkers van een riante premie te voorzien. En hoe zit het dan met de (te) ruimschoots opgepotte reserves

Of registreer je om te kunnen reageren.