Akkerbouw

Nieuws

Pootgoedexport valt groter uit dan verwacht

Den Haag - De Nederlandse pootaardappelexport is afgelopen seizoen zelfs nog iets beter geweest dan eerder voorzien. Daarmee benadert de pootaardappelexport het recordseizoen van oogst 2010.

Tot en met eind vorige maand is 778.060 ton pootgoed uitgevoerd, blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC). Daarmee is het verschil ten opzichte van het recordjaar minder dan 10.000 ton. Eerder dit jaar ging de pootgoedhandel nog uit van een uitvoer van rond de 760.000 ton.

Uiteindelijk werd het voor de pootgoedafzet nog een laat seizoen doordat het dit jaar lang winter bleef in Europa. Maart was voor de pootgoedexporteurs een relatief rustige maand in vergelijking met voorgaande jaren. In april en mei ging echter veel meer pootgoed de deur uit dan in andere jaren.

In april werd bijna 120.000 ton pootgoed aan buitenlandse afnemers geleverd en vorige maand ging nog eens ruim 31.500 ton de grens over. België en Oezbekistan waren in mei de belangrijkste bestemmingen waar nog pootgoed heen ging.

Ten opzichte van oogst 2011 is de pootgoedexport dit jaar ruim 85.000 ton groter. Met name Algerije kocht meer pootgoed (plus 25.000 ton) met een totale afname van 115.601 ton. Het Verenigd Koninkrijk importeerde bijna 16.000 ton meer met een totale afname van bijna 39.000 ton. Ook Oezbekistan en Marokko lieten een zeer sterke groei zien in de pootgoedafzet.

Egypte kocht om financiële redenen veel minder pootgoed in Nederland, terwijl de afzet naar Syrië vooral leed onder de onrust in dat land.

Of registreer je om te kunnen reageren.