Akkerbouw

Nieuws 2432 x bekeken 11 reacties

'Per saldo is deelname aan Veldleeuwerik lonend'

Utrecht - Akkerbouwers die meedoen aan het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik oogsten meer kilo’s product per hectare. Maar ze maken ook meer kosten dan niet-deelnemers. "Per saldo is deelname aan Veldleeuwerik lonend", zei manager Geert Kuipers van accountantskantoor Countus in Utrecht op een congres ter ere van het 10-jarig bestaan van het duurzaamheidsproject in de akkerbouw.

Countus heeft de bedrijfsgegevens van deelnemers van Veldleeuwerik over de periode 2008 tot en met 2011 vergeleken met andere akkerbouwers die niet aan het duurzaamheidsproject meedoen. Kuipers: “Bij aardappelen haalden de deelnemers 3.000 kilo meer van een hectare dan de andere akkerbouwers. Bij gele uien bedroeg de meeropbrengst 3.000 tot 7.000 kilo. Bij dit gewas verschilde de meeropbrengst sterk per jaar. Bij wintertarwe oogstten de deelnemers 100 kilo per hectare meer dan de controlegroep.”

Maar de akkerbouwers in het duurzaamheidsproject maken ook meer kosten. Kuipers: “Aan energie en water geven ze 20 tot 60 euro per hectare méér uit. Waarschijnlijk komt dat omdat de deelnemers hun producten langer bewaren. Daardoor verbruiken ze meer energie.”

De deelnemers geven 50 tot 180 euro per hectare meer uit aan arbeidskosten, zegt Kuipers. “Ze huren meer vreemde arbeid in. Het is niet duidelijk of ze meer arbeid op hun bedrijven nodig hebben, of dat de deelnemers gewoon meer met vakantie gaan dan niet-deelnemers.”

Verder valt op dat de akkerbouwers in Veldleeuwerik 12 tot 17 euro per hectare extra uitgeven aan mestaanvoer dan niet-deelnemers. Dat doen ze om het organische-stof-gehalte in de grond te verhogen, zegt Kuipers. “Hun mestaanvoerkosten liggen twee keer zo hoog als bij de niet-deelnemers.”

Het valt Kuipers ook op dat de telers in Veldleeuwerik meer subsidie krijgen, zoals bedrijfstoeslagen. “Dat is 200 euro bij de niet-deelnemers en gemiddeld 400 euro per hectare bij de Veldleeuwerik-telers. Ik vermoed dat zij meer inspelen op nieuwe ontwikkelingen die ondersteund worden door subsidie.”

Daarnaast constateert Kuipers dat graan een grotere rol speelt in de Veldleeuwerik-bouwplannen. “De telers hebben 29 procent graan in het bouwplan. Bij de andere akkerbouwers is dat 16 procent.”

Laatste reacties

 • BertRijk

  Zeker een aardige analyse, maar de conclusie dat deelname aan Veldleeuwerik financieel loont vind ik wat voorbarig. Hier zijn natuurlijk meer factoren van belang.

 • koestal

  per saldo ,maar wat betekend dat ? ,de boer wil er graag nog wat aan overhouden

 • Mels

  Boerderij.nl is helaas vervallen tot een vervelende reclame site voor Lely.veldleeuwerik.enz enz. Staat er eens een echt artikel over iets wat ons allen raakt dan wordt dat zo snel mogelijk naar het archief gezet.(vewin wil bredere teeltvrij zones). Artikel was binnen 6 uur verdwenen. Mag ik hier een reactie op redactie. Uiteraard via de mail.

 • GlySol

  Weekend Mels, weekend. Het is de schuld van het weekend. Klaarblijkelijk is er dan minder nieuws te melden;)

 • Beheerder
  Redactie

  Bij Boerderij ‘plaatsen’ we niet bepaalde artikelen willekeurig in het archief. Telkens als er een artikel bij komt, schuiven oudere artikelen een plek op. Zo staan de meest actuele artikelen altijd bovenaan.
  De pagina heeft echter een bepaalde lengte. Als een artikel onderaan is gekomen, gaat deze inderdaad het archief in. De snelheid waarmee dit gebeurt is niet afhankelijk van de inhoud van artikelen, maar het aantal nieuwe dat er in die bewuste categorie bij komt.
  Dan nog is het artikel niet weg, maar eenvoudig terug de vinden via de knop ‘Bekijk alle artikelen’.

 • Mels

  Och het zal wel maar helaas zijn mijn bevindingen toch anders en ik blijf dus van mening dat er met twee maten gemeten wordt. Helemaal als zelfs mijn reactie er op niet te lezen is in de laatste reacties.

 • hilko.bos1

  En komt het dan door Veldleeuwerik dat deze telers per saldo meer oogsten? Of zijn het telers die overal bovenop zitten, bovengemiddeld scoren én meedoen aan Veldleeuwerik?

 • alco1

  @mels. Altijd zijn er twee maten. Bij de deelnemers hogere opbrengsten. Ja logisch, de prutsers gaan vast niet op in de Veldleeuwerik.

 • abtje

  Je kunt eerder je vraagtekens zetten bij de uitgezochte controlegroep.
  Dit lijkt er meer op om een vooraf gesteld doel te 'onderbouwen'.

 • Mels

  Goh geen 10 ton tarwe maar 10200kg wat een zoden aan de dijk. Idd de meeste deelnemers hebben er tijd zat voor vermoedelijk. Een pootgoed teler heeft wel wat anders aan zn kop dan kijken hoe die 200 kg tarwe meer kan halen=40€ 2000kg poters meer=600€

 • jan10

  Er zijn nu eenmaal telers die uit veldl. energie en profijt putten ,en dus tijd daaraan spenderen met goed resultaat.
  Er zijn ook telers die hun tijd op boerderij.nl verprutsen.Net waar je behoefte ligt!
  Mels,snel meedoen dus ,2000 kg. poters meer /ha !!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.