Akkerbouw

Nieuws 6071 x bekeken 4 reacties

Ongekend sterke daling tarweprijs

Emmeloord – De beursvereniging LNCN (Emmeloord) verlaagt de tarweprijs met €16,50 per ton. Zo’n sterke prijsdaling in één week komt zeer zelden voor op de fysieke markt.

Op de beurs in Emmeloord is nog niet eerder zo’n grote daling voorgekomen, sinds de LNCN in 2009 startte met een notering van voertarwe. Eind juni 2011 daalde de tarweprijs een keer met 15 euro in één week.

De tarweprijs daalt in Emmeloord al acht weken achter elkaar. Op 2 mei noteerde Emmeloord nog 245 tot 247 euro per ton voertarwe. Deze week ligt de prijs op 205 tot 210 euro. Op 6 december stond de notering op 262 tot 265 euro, de hoogste notering ooit in Emmeloord.

Woensdag verlaagde de beurscommissie in Middenmeer de tarweprijs ook al met 10 euro naar 210 euro. Groningen deed er 6 euro vanaf. Ook de gerstprijzen staan onder forse druk. Middenmeer noteert nu 185 euro per ton gerst. Dat is 10 euro minder dan vorige week.

De fysieke graanprijzen volgen de trend op de termijnmarkten waar de prijzen al wekenlang dalen. Vorige week daalde op de termijnmarkt in Parijs de notering van maaltarwe van het eerstaflopende termijncontract (novembercontract) onder de 200 euro. Het is sinds mei 2012 niet meer voorgekomen dat een eerstaflopende termijncontract voor minder dan 200 euro van de hand ging.
Woensdag stegen de tarweprijzen op de termijnmarkten vanwege zorgen over de tarweproductie in de VS. Er is minder zomertarwe gezaaid door het natte voorjaar. En de oogst van wintertarwe verloopt daar traag door de neerslag. In de EU kreeg de tarweprijs steun, omdat China 200.000 ton tarwe kocht in Frankrijk voor levering tussen augustus en oktober. Het is voor het eerst in 8 jaar dat China zo’n grote tarweorder in Frankrijk plaatst. Bovendien verwachten analisten dat de kwaliteit van de tarwe in Frankrijk achteruit gaat door de vele regen. Dat geldt ook voor Groot-Brittannië.

Maar donderdag daalden de tarweprijzen weer. Analisten verwachten dat de wereld in het nieuwe seizoen veel tarwe en mais gaat oogsten. Dat drukt de prijzen. In een dalende markt wachten graaninkopers met hun bestellingen. Dat drukt de prijzen extra naar beneden.

Laatste reacties

 • geert150

  cbot staat vandaag dik in de groene kleur !!!!!!

 • ed12345

  Hoge prijzen brengen lage prijzen .Bij hoge prijzen wordt er wereldwijd meer ha's gezaaid dus volgens de annalisten kijkend naar een veeljarig gemiddelde meer tonnen in de eindvooraad.Maar b.v. hier in Canada is laat tot heel laat gezaaid wat de gemiddelde ha opbrengst een behoorlijke deuk zal geven daarom denk ik dat deze herfst en winter de prijzen van granen weer stijgen

 • melkkoeienboer

  Hebben de mengvoerleveranciers dit ook gelezen!

 • info36

  Tijd voor meer biobrandstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.