Akkerbouw

Nieuws 2351 x bekeken 13 reacties

Monsanto: mogelijk sabotage in spel

St. Louis – Monsanto stelt dat de vondst van nimmer toegelaten transgene tarwe die het ooit testte, gevolg is van een ongeluk of sabotage.

In het laatste geval zouden anti-Monsanto-activisten het zaad bewust in omloop brengen om het bedrijf schade toe te brengen. Dat heeft Monsanto’s directeur voor technologische ontwikkeling Robb Fraley gezegd.
Fraley zei tijdens een persconferentie dat Monsanto na de vondst van de transgene tarwe bij een boer in Oregon 31.200 monsters van zaad in de staten Oregon en Washington onderzocht heeft, en daarbij geen transgene tarwe aantrof. Het bedrijf, wereldwijd marktleider met zaaigoed, kan geen logische verklaring bedenken, aldus Fraley. Inmiddels is bekend dat de tarwe groeide bij één boer en wel op 1 procent van zijn 51 hectare grote areaal.
Monsanto testte het transgene zaad acht jaar geleden en wel op grote afstand van de percelen van de boer, die inmiddels de onderneming heeft aangeklaagd. Monsanto vreest ook schadeclaims van handelsbedrijven nu Japan en Zuid-Korea aankopen van Amerikaanse tarwe hebben ingetrokken. In de EU geldt nog geen invoerverbod, al heeft de Europese Commissie lidstaten opgeroepen tarwe uit de VS te testen.
Monsanto stelt dat alle transgene tarwezaden die in 2005 zijn getest vernietigd zijn of overgebracht zijn naar een opslagloods van het Amerikaanse landbouwministerie in de staat Colorado. Het bedrijf claimt opnieuw te zijn langsgegaan bij alle partijen die ooit het zaad, genetisch aangepast om bestrijdingsmiddel Roundup te weerstaan, onderdak verleenden. Hierbij zijn volgens Monsanto geen onregelmatigheden aangetroffen.
In de VS zijn veel transgene gewassen toegelaten, maar een toegelaten transgene tarwevariant bestaat niet. Europa en enkele landen in Oost-Azië zijn nog altijd uiterst kritisch op transgene gewassen en staan de teelt nauwelijks toe.

Laatste reacties

 • Canwill

  Tja, een reaktie als deze is te verwachten van een bedrijf als Monsanto. De stellingen worden betrokken en de lijnen uitgezet om alvast de mogelijke problemen het hoofd te kunnen bieden.
  Natuurlijk komt dit bedrijf met deze aantijgingen. En wie weet, misschien hebben ze gelijk dat bepaalde personen stiekum GMO graan gemengd hebben met export graan.
  Maar dat neemt niet weg dat eigenlijk niemand op deez aardkloot zit te wachten op die GMO bende, behalve natuurlijk de aandeelhouders van dit bedrijf.

 • palmkes55

  Tja, een reactie die te verwachten is van de anti GGO-ers

 • denker123

  Monsanto laat zijn ware gezicht weer zien,ze zijn goed in op allerlei vuile manieren de concurentie onderuit te halen,en geven subsidies aan scholen en landbouwjongerenclubs (omkoopgeld ).En als het dan een keer tegen zit wassen zij hun handen in onschuld typisch Monsanto.Trouwens opbrengst verhogingingen zijn hier in de VS nergens te zien met die GMO rommel van Monsanto,alleen maar meer kosten.

 • agratax2

  Monsanto vreest nu de kracht van de gezamenlijke graanhandel. Als deze mannen inderdaad Monsanto voor het gerecht dagen, heeft Monsanto eindelijk zijn gelijke getroffen en kan het niet volstaan met het financieel uithongeren van een kleine partij (een boer of groep boeren of een actie groep) Deze clubs zijn financieel gelijken van Monsanto. een confrontatie van deze Reuzen (als het zover komt) is waar op zeker spelende beurs analisten al jaren voor waarschuwen. We wachten af.

 • fa. de Graaf

  Wel, een ding is zeker, die anti groepen zullen geen middel onbenut laten om de GGO''s en Monsanto te benadelen en beschadigen en brullen zonder bewijs hard van de toren.

 • alco1

  We moeten ook het goede van de bestrijdingsmiddelen niet vergeten. Jaren terug zat men met de handen in het haar, hoe de mens te voeden, toen men gewassen zag verpieteren door ziektes. Alleen moet men niet doorslaan en open zijn over bijwerkingen.

 • rrvanc

  Bij werking of niet als men bepaalde geneesmiddelen verbiedt waar men een bepaalde ziekten zou van kunnen krijgen ge weet wel dan waren er al veel mensen doodt

 • denker123

  Rrvanc,er vallen echt geen doden als GMO techniek verboden wordt,honger in de wereld heeft andere oorzaken o.a.de rijken stoppen het voedsel van de armen in de brandstof tank van hun auto.

 • Mels

  Denker.wederom helder en waar alleen zijn er weer zoveel die het niet willen en kunnen horen.
  Wie wat zien wil moet wel kijken.....

 • trijnie

  Hebberigheid,vooral van ons blanken
  .Amerika van de indianen,wat hebben ze er mee gedaan?
  Mega vissersboten die de zee leegvissen ten koste van de plaatselijke bevolking.
  Landbouwgewassen ,grootschalig, in landen waar ze niet thuis horen.
  Melkpoeder naar landen en mensen die het niet kunnen verdragen.
  DDT op grote schaal nog steeds gebruikt in ontwikkelingslanden.
  En zo kan ik wel doorgaan, monsanto is er maar één in het rijtje.

 • alco1

  @trijnie. Ik heb destijds kennissen gekregen als vluchtelingen uit Irak. Je gaat je dan verdiepen in die oorlog met die Sadam. 300.000 Mensen waren er al gedood, voordat er opgetreden werd, waarvoor ook nog een leugen voor nodig was ook. We praten veel, maar doen vaak niets.

 • abtje

  @Alco1. Wees blij dat we praten. Wij hebben een gezin Koerden leren kennen, een korte samenvatting, wat een verknipte mensen. Voelen zich superieur aan de witten en mogen alles tegen de witten. Hun dochters zijn via de kinderbescherming bij onze naasten terecht gekomen. Of dat ooit goedkomt met al die trauma's van die meisjes durf ik te betwijfelen.

 • trijnie

  En wat kunnen we veelal meer dan praten en wat geld van onze rijkdom geven???? Konden we maar echt iets doen.
  Soms kan ik niet meer tegen alle ongerechtigheid in de wereld...... maar laten we in ieder geval niet zwijgen want wie zwijgt stemt toe.
  Je kunt nog wel donateur zijn van Amnesty of Green Peace of aan kleinschalige buitenlandse projecten geven bv wilde ganzen op zondagochtend die geven veelal aan kleinschalige doelen ook op landbouwgebied.
  En in je eigen omgeving niet vergeten mens te zijn.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.