Akkerbouw

Nieuws

Kritiek op suikerinkoopprogramma VS

Washington - Amerikaanse voedingsbedrijven en handelshuizen die veel suiker inkopen verzetten zich tegen een programma waarbij de overheid overtollig suiker opkoopt en doorverkoopt aan ethanolproducenten. Het opkoopprogramma kost volgens de tegenstanders van het programma, de “Coalition for Sugar Reform”, ten minste twee keer zoveel als de regering-Obama eerder becijferde.

De mogelijkheid tot het inkoopprogramma bestaat al sinds de vorige landbouwwetgeving of “Farm Bill” in 2008 is aangenomen. Sindsdien zijn de Amerikaanse suikeroogsten echter niet groot genoeg om de opkoop door de staat voor de ethanolindustrie te rechtvaardigen. Voor 2013 rekent het Amerikaanse landbouwministerie echter op een grote suikeroogst. Volgens de coalitie kost het programma in het fiscale jaar tot 1 oktober ten minste 100 miljoen dollar.
De overheid gaat uit van een scenario waarbij de kosten net boven de 50 miljoen dollar uitkomen. De coalitie rekent op 100 miljoen dollar aan kosten maar stelt dat het landbouwministerie het overschot aan suiker mogelijk ernstig onderschat. Over de komende twee fiscale jaren zou de kostenpost voor de overheid in totaal 250 miljoen dollar kunnen bedragen. Dergelijke uitgaven zijn volgens de coalitie niet te verdedigen in tijden van grote overheidstekorten.
Tegenstanders steunen suikerbeleid waarbij het suiker-voor-ethanol-programma wordt afgeschaft en het terugdraaien van prijssteun voor producenten. Tevens zou de VS belemmeringen voor de invoer van suiker moeten wegnemen. Met name Braziliaanse suikerproducenten beklagen zich al jaren over gebrek aan markttoegang. Het landbouwministerie stelt dat de voorraden suiker nu 18,5 procent van de jaarlijkse consumptie dekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.