Akkerbouw

Nieuws 1190 x bekeken

HZPC betaalt €29,51 voor pootgoedoogst 2012

Joure – Handelshuis HZPC betaalt gemiddeld €29,51 per 100 kilo voor de pootaardappelen van oogst 2012. De prijs ligt iets lager dan die van oogst 2011, toen HZPC gemiddeld €31,03 betaalde.

De gemiddelde uitbetalingsprijs is 5 procent lager dan die over oogst 2011. De kilo-opbrengsten van oogst 2012 zijn echter gemiddeld 10 procent hoger dan van de oogst van 2011. Daardoor ligt de financiële opbrengst per hectare bijna 25 procent hoger dan van oogst 2011. “Bovendien was de sortering van het pootgoed zodanig, dat een groter gedeelte van de oogst binnen de potermaten kon worden afgeleverd”, meldt het handelshuis. “Over de laatste vijf jaar heeft alleen de oogst van 2010 geresulteerd in een nog hogere gemiddelde financiële opbrengst.”

De prijs is het gemiddelde over alle rassen en geldt voor klasse E, vóór de afdracht van kwekersrecht en exclusief btw. De gemiddelde prijs voor alle klassen S tot en met A komt op €29,75. Dat is iets hoger dan de E-prijs, omdat bij HZPC relatief meer pootgoed in de hogere klassen wordt geteeld. De telers ontvangen naast de pootgoedprijs ook een vergoeding voor het opslaan en voor het opzakken.

Volgens HZPC ontvangen ook de telers in andere productiegebieden binnen Europa gemiddeld een goede kiloprijs. “Ook zij realiseren een goede financiële opbrengst per hectare. Uitzondering is het Verenigd Koninkrijk waar door een uitzonderlijk natte herfst veel pootaardappelen moeilijk of zelfs niet zijn geoogst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.