Akkerbouw

Nieuws 2109 x bekeken 3 reacties

'Groot risico op aarfusarium'

Mijdrecht – Door de regenachtige weersvoorspellingen is sinds woensdag het risico op aarfusarium groot. Dat meldt Bayer CropScience.

Veel tarwe staat nu in de aar of bereikt dit stadium binnenkort. De vroege tarwes staan in bloei. Vanaf de zogenaamde heading-date, het stadium dat 75 procent van de aren in de aar staan, begint de meest kritieke infectieperiode voor aarfusarium.

Regen is een belangrijke factor bij het toeslaan van aarfusarium. Het adviessysteem van Bayer registreert een code rood. “Het vorige seizoen heeft geleerd dat deze kritieke omstandigheden de teler veel kilo’s kunnen kosten”, licht het chemiebedrijf toe. “Als ook de sneeuwschimmel Microdochium nivale gaat meedoen, is nog meer schade te verwachten.”

Het advies luidt dan ook om aarfusarium en sneeuwschimmel te bestrijden.

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Hoe vaak moeten we spuiten Bayer speciaal tegen aarfusarium? 2 maal of 3 maal?
  Dat Boerderij zich hiervoor laat gebruiken!
  In ieder geval allemaal zo snel als mogelijk het veld in, het helpt 2dagen vooruit + 2 dagen terug dus eind van de week weer! Kassa voor Bayer en consorten. En eh de prijs+marge voor Bayer is zeker gesteld mede door bovenstaande reclame.

 • Jan Bongers

  @jp.bierema1,
  Bayer werkt met een computermodel (DONcast) dat een voorspelling doet over het risico op DON. Als er(1)inoculum aanwezig is en (2)er neerslag valt in de kritieke bloeiperiode, dan is het verstandig om een bespuiting uit te voeren.
  Bayer wil via de adviseurs van gewasbeschermingsmiidelen aan telers juist een instrument bieden om bespuitingen verantwoord toe te passen. Normaalgesproken adviseren we -indien nodig- een éénmalige bespuiting met Prosaro tijdens de bloei en niet zoals u suggereert meerdere bespuitingen.

  Jan Bongers Bayer CropScience.

 • jp.bierema

  Ja, en als het gewas zo langzaam ontwikkeld als dit jaar met het koude weer zou ik eerst wachten tot er regen valt omdat je vooraf niet weet of er überhaupt regen valt. En dan werkt het achteruit en vooruit. En ook dure middelen als prosaro geven geen garantie maar is wel kostbaar. Mijn mening is in ieder geval dat Bayer en z'n collega's precies weten hoe de markt te bespelen om maar zo maximaal mogelijk omzet te maken. Daar is niks mis mee, maar Boerderij behoort een vakblad te zijn waarin zaken met een onafhankelijke onderbouwing beschreven horen te zijn en dat zie ik steeds minder. Wanneer ik nu vandaag naar www.boerderij.nl ga wordt ik overspoeld met reclame van een energiereus. Die zal ook wel sponsor zijn van elsevier. De commercie regeert en dat wil ik even gezegd hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.