Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Graanvoorraad EU groeit met een derde

Brussel - De graanvoorraad in de EU groeit komend seizoen met 10 miljoen ton naar 40,1 miljoen ton. Dat is een toename van 32 procent. De EU heeft aan het eind van seizoen 2013/2014, dat 30 juni 2014 eindigt, een voorraad die genoeg is om 7,59 weken verbruik te overbruggen. Het seizoen begint met een voorraad voor 5,73 weken, meldt de Europese Commissie in de laatste graanbalans.

De Commissie gaat uit van een oogst van netto 298,1 miljoen ton graan in de EU-28, inclusief Kroatië. Dat is 6,8 miljoen ton meer dan in de vorige prognose, analyseert het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. De Commissie gaat uit van een groter graanareaal van 58,388 miljoen hectare. De gemiddelde opbrengst komt op 5.150 kilo per hectare. Dat levert een bruto oogst op van 300 miljoen ton graan. Vorig seizoen oogstte de EU 276,3 miljoen ton.

Volgens het productschap zijn de groeiomstandigheden in de EU over het algemeen goed. Vooral in Spanje, dat veel gerst verbouwt, en in Roemenië en Hongarije, waar veel mais wordt geteeld, doen de gewassen het erg goed. Daar staat tegenover dat delen van Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland lange tijd veel neerslag hebben gehad. Daardoor wordt daar straks minder graan geoogst. Bovendien zorgde de koude maand maart voor een groeiachterstand van het graan in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Benelux, Tsjechië, West-Polen en Noord-Italië. Desondanks verwacht de Commissie voor de hele EU een grotere graanoogst.

Ook het graanverbruik stijgt komend seizoen in de EU. De Commissie gaat uit van een verbruik van 274,9 miljoen ton graan. Dat is bijna 4 miljoen ton meer dan afgelopen seizoen. Bijna 10 miljoen ton graan wordt in de EU verwerkt tot ethanol. Dat was afgelopen seizoen 9,5 miljoen ton. Het productschap tekent er wel bij aan dat het seizoen net is begonnen. “De prognose wordt in de loop van het seizoen meerdere keren aangepast.”

Laatste reacties

 • haverboer1

  ze hadden al bijna niets meer in voorraad, dan heb je snel een derde meer voorraad. het is net hoe je het schrijft.
  er was dit jaar nog maar een voorraad van 6 weken, dat zou dan nu 8 weken worden.

 • geert150

  geloof er geen donder van !

 • trekker123

  Dan kunnen we dus nog best een beetje voedsel verspillen. Hoeven we in ieder geval geen droog brood te eten. Slimme rakkers daar bij de Europese commissie. Die weten op een tiende week nauwkeurig hoe groot de graanvoorraad is op het moment dat het seizoen begint. Weten ze ook op een tiende week nauwkeurig wanneer de oogst begint? Zou leuk zijn als ze het even laten weten, dan weet ik voor welke dag en hoe laat ik de loonwerker vast moet leggen. En ook wel handig dat ze opbrengst ook altijd al in maart weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.