Akkerbouw

Nieuws 2148 x bekeken 1 reactie

Franse tarwetelers vrezen slecht jaar

Parijs – De bond van Franse tarwetelers Association des producteurs de blé vreest dat dit seizoen financieel zwaar zal tegenvallen.

Aan de ene kant zijn de tarweprijzen op Euronext onder de symbolische grens van 200 euro per ton gezakt terwijl tegelijkertijd de vooruitzichten voor de oogst door het ook in grote delen van Frankrijk slechte weer ‘op zijn minst onzeker zijn’.

De tarweprijs op Euronext bereikte rond oktober een hoogte van 280 euro per ton maar zakte vorig week tot 198 euro per ton. ‘’Het inkomen uit de tarweteelt zal onder deze omstandigheden in 2013 veel lager uitvallen dan het niveau van vorig jaar. De wisselvalligheid van de prijzen blijft een bedreiging vormen voor het evenwicht voor 70 procent van de boeren die graan verbouwen in alle regio’s van Frankrijk. Dat onderstreept nog eens het belang van het stabiliserende karakter van de steun uit het Europees landbouwbeleid,’’ aldus de AGPB. De bond waarschuwt nog eens tegen de herverdeling van die Europese gelden, waarbij Frankrijk vooral de veehouderijen en de kleine bedrijven wil bevoordelen.

Het weer begint de Franse graansector eveneens opnieuw parten te spelen. In het zuidwesten van het land doen zich grote overstromingen voor, waarbij onder meer Lourdes onder water staat, terwijl het midden - waar de meeste graanteelt plaatsvindt - de laatste dagen te kampen heeft met zwaar onweer en forse hagel- en regenbuien.

Eén reactie

  • koestal

    ook de wijnoogst in Frankrijk heeft last van slecht weer

Of registreer je om te kunnen reageren.