Akkerbouw

Nieuws 663 x bekeken 1 reactie

Frankrijk wil biologisch areaal verdubbelen

Parijs - De Franse minister voor landbouw, Stéphane Le Foll, wil het areaal biologische land- en tuinbouw in zijn land in vijf jaar tijd verdubbelen. Voor de periode tot 2020 stelt de minister daarvoor 160 miljoen euro subsidie beschikbaar, twee keer zo veel als tot nu toe voor dat doel was uitgetrokken. Daarnaast wil hij ook het nieuwe investeringsfonds van de staat BPI inschakelen om boeren te helpen bij de overstap naar biologisch.

Op dit moment wordt niet meer dan vier procent van de Franse grond op deze manier gebruikt maar dat moet volgens de bewindsman veel meer kunnen zijn. Le Foll zet zijn plannen uiteen in het programma 'Ambition bio'. Hij wil 'de biologische productie en de structuur in zijn geheel verbeteren en zo verzekeren dat de sector in goede staat verkeert.' De minister geeft daarbij voorrang aan de graansector, waar volgens hem gemiddeld slechts 160.000 hectare per miljoen hectare in biologische productie is.

Het programma beoogt onder meer onderzoek naar en ontwikkeling van biologische producten te versterken. Ook de rol van dit soort land- en tuinbouw in het agrarisch onderwijs moet verder worden uitgebouwd. Verder wil de minister proberen de consumptie van biologische voedingsproducten te stimuleren en 'nieuwe' markten te veroveren. Daartoe worden restaurants en kantines in overheidsgebouwen zoals ziekenhuizen, gevangenissen en scholen verplicht het aandeel biologisch verder op te voeren. Bovendien wordt geprobeerd bij scholieren, hun ouders en leerkrachten 'de bewustwording over dit soort voeding te versterken'.

Voorzitter Etienne Gangeron van l' Agence Bio, de organisatie voor de biologische land- en tuinbouw en voeding, is blij met 'de grote lijnen'. Hij wijst er op dat Frankrijk inmiddels meer dan 25.000 van dit soort agrarische bedrijven kent. ''Sinds drie jaar zien we een vertraging maar de vooruitgang gaat wel door.'' Gangeron is vooral ook tevreden dat Le Foll biologische voedingsproducten een grotere rol wil geven in de Franse agro-export.

Eén reactie

  • palmkes55

    Le Foll? Fou et folle!

Of registreer je om te kunnen reageren.