Akkerbouw

Nieuws

Eerste Alvantho-veiling primeuraardappelen 12 juni

Sint-Annaland – De eerste Alvantho-veiling van primeuraardappelen op Tholen van dit seizoen heeft woensdag 12 juni plaats.

Dat is besloten na een laatste rondgang langs de percelen vorige week vrijdag. De gezamenlijke veiling van Sint-Annaland en Scherpenisse start normaliter in de eerste week van juni, maar dat was ditmaal net als in 2012 niet haalbaar. Gooide vorig jaar  zware regenval roet in het eten, nu was er een andere reden. Als gevolg van koud en nat weer in het voorjaar was er groeiachterstand. Het zomerse weer van de eerste volle juniweek heeft toch wat kunnen goedmaken. Dat de vertraging is uitgekomen op een week valt alleszins mee, meldt Alvantho. Men verwacht aanvoer van Doré, Première en Frieslander. Traditiegetrouw zal de opbrengst van het eerste kistje worden geschonken aan een goed doel.

De aardappelen worden aangeboden in zwarte plastic kistjes met vulgewicht van 20 kilo. Op bestelling is ook een kartonnen consumentenverpakking à 3 kilo leverbaar. De verse primeurs zijn nog niet huidvast.

Van het aanbod Tholense vroege aardappelen gaat ruim de helft via de veilingklok. De rest vindt zijn weg via bemiddeling. De bemiddelaar onderhoudt nauwe contacten met kleinverpakkers, zodat deze aardappelen ook in de schappen van supermarkten terecht komen. Dat is pas begin juli. Ze zijn dan huidvast en wasserij geschikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.