Akkerbouw

Nieuws 3579 x bekeken 4 reacties

DCA: graanprijzen blijven dalen

Lelystad - Marktbureau DCA verwacht dat de graanprijzen bij de start van seizoen 2013/2014 verder dalen. DCA schrijft dat toe aan de stijgende productie van tarwe in Rusland, Oekraïne en Canada. Bovendien oogsten Argentinië en Brazilië meer mais en sojabonen.

Dat schrijft het marktbureau in een analyse van de graanmarkt. “Wij zijn niet optimistisch over de prijsvorming van tarwe, mais en sojabonen voor agrarische ondernemers”, staat in het rapport. “Voor consumenten is dit echter goed nieuws, want prijsdalingen van granen resulteren veelal in lagere voedselprijzen.”

De graanprijzen dalen omdat Rusland, Oekraïne en Canada meer tarwe produceren in het nieuwe seizoen. Daarnaast produceren Brazilië en Argentinië meer mais en sojabonen. “Dit verzwakt de exportpositie van de Verenigde Staten, waardoor extra prijsdruk ontstaat in de markt.”

DCA verwacht dat het belang van de termijnmarkten in de VS daardoor afneemt. De opkomst van termijnmarkten in Azië gaat steeds meer een stempel drukken op de prijzen. “Die gaan vooral op de korte termijn de volatiliteit bepalen.”

De graanprijzen worden niet alleen beïnvloed door het weer en de bevolkingsgroei in vooral China en India. Ook politieke beslissingen spelen een grote rol, stelt DCA. Zo is er onzekerheid of Rusland en Oekraïne de export van graan beperken. Ook beslissingen over de productie van biobrandstoffen hebben grote invloed op de prijsvorming. DCA verwacht dan ook dat de graanprijzen de komende tijd volatiel blijven.

Verder verwacht het marktbureau dat tarwe nog meer mais gaat vervangen in veevoer. Dat komt omdat de vraag naar mais voor de productie van biobrandstof toeneemt. Deze tendens speelt al sinds 2007.

Het marktbureau ziet ook een lichtpuntje in de dalende graanprijs. Voedsel wordt goedkoper. Dat verkleint de kans op politieke spanningen. Zo moet Mexico veel mais importeren en Egypte koopt veel tarwe op de wereldmarkt, constateert DCA. “Lagere voedselprijzen leiden tot minder spanning in ontwikkelingslanden. Egypte is bijna blut en iedere prijsdaling helpt om politieke onrust te voorkomen.”

Laatste reacties

 • drientje

  Egypte is bijna blut, maar de Nederlandse intensieve veehouderij ook.
  Er zouden de komende nog wel eens wat stallen kunnen komen waar geen voer(tarwe) meer in hoeft.

 • Piet, Midden-Europa

  Geachte @drientje, u bekijkt het realistisch !!!... Gelukkig is de credit-rente laag op dit moment !!!... Maar gisteren heeft meneer Ben Bernanki een andere trend ingezet !!!... De wereld is klein daarom zal ''de wal het schip wel keren''

 • ed12345

  Dat Canada meer tarwe heb ik tog mijn bedenksels over meer ha's inderdaad maar er is over het algemeen van laat tot zeer laat gezaaid ik sprak vorige week met 'n vriend in Saskatchewan en die waren ook maar net goed klaar met zaaien

 • info36

  Dat Egypte bijna blut is heeft meer te maken met de achterlijke figuren die aan het bewind zijn dan met de graanprijzen. En dat het goed nieuws is voor de consument is onzin : voedsel kost al niets ten opzichte van de andere uitgaven van de consument.

Of registreer je om te kunnen reageren.