Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Cosun maakt bietenaanvoer flexibeler

Breda - Cosun wil de aanvoer van bieten flexibeler maken als de suikerquotering is afgeschaft. De coöperatie doet dit door in de komende jaren een hoeveelheid surplussuiker op te nemen in de toewijzing.

De bietenprijs wordt dan een mengeling van de huidige afzonderlijke prijzen voor quotum- en surplusbieten. De verandering gaat in per teeltjaar 2014.

De referentiehoeveelheid (de hoeveelheid suiker die een teler mag leveren)  wordt berekend over de beste drie teeltjaren voor de teler in de laatste vijf jaar, zoals nu ook het geval is. In de komende jaren wordt de toewijzing hoger doordat een hoeveelheid surplussuiker wordt opgenomen.  De laatste  teeltjaren worden daardoor bepalend voor de referentiehoeveelheid, zegt voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun. “Zo beloont Cosun de telers die meegroeien. Ieder jaar bepalen we het toewijzingspercentage. Dat is dat gedeelte van de referentiehoeveelheid die een teler in een bepaald seizoen kan leveren. Bij gunstige marktvooruitzichten kan dat hoger zijn dan 100 procent.”

De referentiehoeveelheid suiker en het toewijzingspercentage bepalen hoeveel bieten een teler in een jaar kan leveren aan Cosun. De verandering gaat in 2014 in. Van Campen: “In 2017 is het nieuwe systeem volledig ingevoerd. Dat is ook het jaar waarop de huidige suikerregeling op zijn vroegst afloopt, verwachten wij. Dan is Suiker Unie daar klaar voor. Na 2017 wordt de referentie bepaald op basis van de laatste drie teeltjaren. Dat geeft stabiliteit en zekerheid voor de teler. Als Suiker Unie groei verwacht in de afzet van suiker, profiteren de bestaande bietentelers daar als eerste van.”

Onder de huidige suikerregeling kan een teler suiker doorschuiven naar het volgende seizoen als hij te veel bieten heeft geleverd. Of Cosun rekent de surplusbieten af. Cosun heeft nog geen invulling gegeven aan de regels voor overproductie van bieten als de quotering is afgeschaft. Van Campen: “Dit heeft ook minder haast dan het bepalen van de referentiehoeveelheid suiker die telers straks kunnen leveren. Dat moet in teeltjaar 2014 al ingaan.”

Eén reactie

  • maxisprint

    dit is zeker gunstig voor de fabriek, voor de teler iets minder.....de bietenprijs word kunstmatig naar beneden gedrukt door de surplusbieten van de komende jaren !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.