Akkerbouw

Nieuws 4251 x bekeken 12 reacties

Coceral: fors grotere tarweoogst in EU

Brussel – De EU-28 oogst dit jaar 139,6 miljoen ton tarwe. Dat is 5 procent meer dan de 133,5 miljoen ton die vorig jaar van de Europese akkers is gehaald. Het wordt de grootste tarweoogst in 5 jaar.

Dat meldt Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren. Daarmee is Coceral in de laatste oogstprognose veel optimistischer over de tarweoogst dan in de vorige prognose van maart dit jaar. Toen ging de handelsorganisatie nog uit van 136,0 miljoen ton tarwe in de EU-28, inclusief Kroatië dat volgende week lid wordt van de EU.

De gerstoogst schat Coceral op 56,3 miljoen ton. Dat is 1,5 miljoen ton meer dan in de maartprognose en 2 miljoen ton meer dan vorig jaar. Maar de EU produceert minder zomergerst: 30,8 miljoen ton tegenover 31,3 miljoen ton in 2012. De akkerbouwers zaaiden 15,1 procent minder zomergerst vanwege de lage prijzen van brouwgerst in het afgelopen seizoen.

De maisproductie valt veel hoger uit. Vorig jaar oogstte de EU 56,3 miljoen ton, een kleine oogst vanwege droogte in Midden- en Oost-Europa. Dit jaar verwacht Coceral dat de telers 64,4 miljoen ton mais van de akkers halen.

De totale Europese graanoogst komt volgens Coceral op 295,2 miljoen ton. Dat is bijna 19 miljoen ton meer dan vorig jaar en bijna 10 miljoen ton meer dan in de maartprognose.

Coceral is niet de enige organisatie die oogstprognoses voortdurend naar boven bijstelt. Ook het Franse marktbureau Stratégie Grains heeft de oogstprognose vergeleken met vorige maand met 1,8 miljoen ton verhoogd naar 294,4 miljoen ton graan. Eerder hadden het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en de International Grains Council hun verwachtingen voor de Europese graanoogst al verhoogd.

Door de grote oogst staan de prijzen onder druk, omdat ook in andere delen van de wereld goede oogsten worden verwacht. De notering van het novembercontract op de termijnmarkt in Parijs zakte ruim een week geleden voor het eerst onder de 200 euro per ton.

Zie markt

Laatste reacties

 • koestal

  gunstig voor de krachtvoerprijzen

 • Marijnuitdewilligen

  alstublieft, de profeten eten brood. Duidelijk opzet om prijs naar beneden te halen, en het lukt ze nog ook. Laat ons niet zot maken. Komt allemaal wel uit !!!! Ik moet die hoge opbrengst nog zien in de EU.

 • xw

  Krachtvoerprijzen kunnen versneld omlaag, ze hoeven niet te wachten tot het 2e halfjaar 2013.

 • agratax2

  Toeval dat de handel deze waarschuwingen de wereld in stuurt? Het zijn niet de boeren die hogere producties voorspellen. Of de voorspellingen nu wel of niet kloppen, de prijs schade voor de producenten is een feit. Moet ik dit soort berichten scharen onder het hoofstuk >voedsel voorziening< of >prijs manipulatie> ?

 • ...............

  dat is volgende week al.

 • ed12345

  Hier in oost Canada en in west (de prairies) is vaak laat tot zeer laat gezaaid de nu in de aar komende winter tarwe ziet er hier redelijk uit maar door het aanhoudende natte weer ben ik bang dat fusarium heel veel schade aan zal richten, op de prairies is het ook van nat tot zeer nat het centrum van Calgary
  hoofdstad Alberta heeft onder water gestaan dus ook daar zullen de vele ha's het niet allemaal tot een goed resultaat brengen

 • kuijpers reniers

  rustig aan met die voorspellingen het zit nog niet in de schuur,kan nog vanalles gebeuren

 • agropak

  Redactie, een tijd geleden was er een verhaal, of zelfs meerdere, over de 'poging om soya te telen in nederland, ga hier eens een vervolg op maken
  Vrgr

 • mau

  wel opvallend dat de laatste maanden en vooral weken er allerlei oogstvoorspellingen en voorraadschattingen van europese (franse) bureaus
  verschijnen . Bureaus van of voor de graantelerslobby .
  Alles uit de kast om die prijs net onder de psychologische 200 te drukken .
  Gelukt !
  Wellicht om bij de herverdeling van de GLB miljarden (deze week!) niet al
  te veel veren te laten .

 • boeraf

  Alle opbrengsten ,van welk gewas dan ook ,zijn weersafhankelijk .
  Achter het bureau alleen toppers!

 • geert150

  zijn nog geen rampen genoeg

 • van geleuken

  555

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.