Akkerbouw

Nieuws 716 x bekeken

Britten willen hogere bietenprijs

Londen – Britse bietentelers wijzen de prijsvoorstellen van British Sugar, het enige bietsuikerbedrijf in het land, af. De National Farmers Union gaat nu opnieuw onderhandelen met British Sugar.

British Sugar heeft een bieten-contractprijs van 30,67 pond, momenteel €35,90, per ton op tafel gelegd. Volgens agrarisch directeur Colm McKay is dat minstens €4,90 per ton meer dan de prijs die is afgesproken voor dit seizoen. Bovendien komen daar nog verschillende bonussen bovenop, onder meer voor transportkosten.

McKay berekent dat de prijs de telers gezamenlijk 41 miljoen euro op zou kunnen leveren. Bovendien wil British Sugar fors investeren in haar suikerfabrieken.

Maar voor voorzitter William Martin van de sectie bietentelers bij de NFU is dit "niet meer dan een eerste stap". "We erkennen dat British Sugar de prijs heeft verhoogd en veel tijd heeft besteed aan luisteren naar en praten met de boeren. Maar als die boeren van mening zijn dat British Sugar de risico’s die ze nemen niet voldoende wil vergoeden, gaan we terug naar de onderhandelingstafel.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.