Akkerbouw

Nieuws 651 x bekeken

Britten voeren 2,5 miljoen ton graan in

Londen – Groot-Brittannië zal dit seizoen 2,5 miljoen ton tarwe moeten invoeren. In normale seizoenen kunnen de Britten juist meestal dezelfde hoeveelheid uitvoeren.

De vooruitzichten zijn bovendien dat de oogst dit jaar opnieuw fors zal tegenvallen.
Dat blijkt uit mededelingen van de Agricultural and Horticulture Development Board, de overkoepeling van de Britse schappen. Analisten mikken voorlopig op een opbrengst van 11 tot 12 miljoen ton, wat dan de kleinste oogst in vele jaren zou zijn. Dat komt vooral doordat veel boeren dit voorjaar hun velden met ingezaaide tarwe weer hebben omgeploegd wegens wateroverlast of omdat het gewas door de te lage temperaturen toch niet groeide. In de meeste gevallen is de tarwe daarbij vervangen door zomergerst.
Volgens voorzitter Andrew Watts van de sectie akkerbouw binnen de National Farmers Union zijn de berichten "erg verontrustend". "Dit wordt waarschijnlijk de tweede slechte oogst achter elkaar. Als we de deskundigen moeten geloven dat de extreme weersomstandigheden vaker gaan voorkomen, dan zullen we moeten kijken naar mogelijkheden om de sector te ondersteunen."

Of registreer je om te kunnen reageren.