Akkerbouw

Nieuws

Britten verwachten matig herstel aardappeloogst

Warwickshire (UK) – De aardappeloogst 2013 van het Verenigd Koninkrijk gaat uitkomen op een totaal van 5,42 miljoen ton consumptieaardappelen en pootgoed, bijna 21 procent meer dan in 2012.

Dat blijkt uit de eerste prognose voor het seizoen 2013/2014 van The British Potato Council (BPC). De groei ten opzichte van vorig seizoen lijkt groot, maar is ruim 5 procent beneden het vijfjarig gemiddelde. Het aardappelschap BPC, onderdeel van de Britse organisatie voor land- en tuinbouwontwikkeling, baseert zich daarbij op een areaalprognose die neerkomt op een half procent krimp ten opzichte van 2012. Het voorziene areaal komt uit op een totaal van 121.200 hectare, tegen 121.800 hectare vorig seizoen. De verwachte groei van de aardappelproductie ten opzichte van vorig jaar, met bijna 21 procent, komt doordat men uitgaat van 44,7 ton opbrengst per hectare. Dat is het gemiddelde resultaat van de vijf oogsten vanaf 2008 en aanzienlijk meer dan de 36,9 ton die over de oogst 2012 is gerealiseerd. De Britse aardappeltelers hebben in 2012 een bijzonder slechte oogst gehad. In november komt de BPC met oogstprognose op basis van daadwerkelijke hectareopbrengsten.

De prognose voor het areaal is opgesteld na opgave van telers met meer dan 3 hectare aardappelteelt, samen goed voor ongeveer 60 procent van het totale aardappelareaal. Het geregistreerd areaal is aangevuld met een geschat oppervlakte voor niet geregistreerde kleinschalige aardappelteelt. Dit is voor 2013 vastgesteld op 5,5 procent van het geheel.

Of registreer je om te kunnen reageren.