Akkerbouw

Nieuws 1998 x bekeken 3 reacties

Bietenteelt duurder, maar rendabeler dan tarwe

Brussel – De kosten van de suikerbietenteelt zijn 720 euro per hectare hoger dan die van wintertarwe, maar het gewas is toch rendabeler.

Dat blijkt uit een analyse van het Belgische departement Landbouw en Visserij. De rendabiliteit kan wel sterk verschillen tussen de jaren en tussen de bedrijven.

De suikerbietenproductie kost 2.072 euro per hectare. De belangrijkste kostenposten zijn loonwerk, gewasbeschermingsmiddelen, zaaizaad en afschrijvingen. Suikerbieten vragen ook meer gewasverzorging waardoor de arbeidsbehoefte hoger is. Het familiaal arbeidsinkomen is met 216 euro per hectare hoger dan dat van wintertarwe.

Wat betreft de evolutie over de jaren heen was er tot en met 2010 een lichte daling van de opbrengsten, exclusief bedrijfstoeslag. In 2011 werd de trend van prijsdalingen echter doorbroken met een prijs van 44,2 euro per ton, die bijna 30 procent hoger ligt dan het gemiddelde over 2005-2010 van 34,5 euro per ton.

Suikerbietenteelt kent grote verschillen qua rendabiliteit tussen de jaren en tussen de bedrijven. Bij de verschillen tussen de jaren speelt de prijs een cruciale rol. Zo was er in de productiejaren 2005, 2006 en 2011 een goede prijsvorming. Dat resulteerde in een familiaal arbeidsinkomen van meer dan 700 euro per hectare. In de andere jaren was het familiaal arbeidsinkomen lager dan 500 euro per hectare.

Petra Vos/Vilt

Laatste reacties

  • ed12345

    Dus als ik het goed lees gaan de bietentelers er behoorlijk op achteruit dit jaarvan euro 700 naar Euro214 dat wil dus zeggen als je 5 ton minder dan gemiddeld draait of hoge koste door b.v. slechte oogst omstandigheden zit je behoorlijk in min

  • jan10

    Laten we vertrouwen op onze nederlandse Cosun.

  • haverboer1

    je laat je land toch niet kapot rijden in de herfst door zo'n grote zelfrijdende bietenrooier voor dat kleine verschil? kan je beter graan telen, met mooi weer aan de gang en als je je stro verhakseld is het alleen maar goed voor de grond. krijgt het wat rust.

Of registreer je om te kunnen reageren.