Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Beursvereniging LNCN stapt uit stuurgroep Agriprins

Emmeloord – De Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) stapt uit de stuurgroep Agriprins. De beursvereniging vindt dat het aardappelprijsinformatiesysteem niet goed werkt omdat vanuit de handel geen transacties worden gemeld aan het sys-teem.

LNCN deed mee aan Agriprins onder voorwaarde dat ook de handel voor 80 tot 90 procent zou gaan melden. De handel wil echter niet meedoen. Veel handelsbedrijven vinden dat dan te veel inzicht kan ontstaan in de marges die zij realiseren.

Agriprins is op zich een uitstekend systeem, schrijft LNCN-voorzitter Jan Douma in een brief aan de stuurgroep. “De website is goed opgebouwd en biedt naar de toekomst toe mogelijkheden om ook andere producten in het sys-teem op te nemen.”

Maar het ontbreken van de handel is een breekpunt voor de LNCN, zegt Douma. “Het is een gegeven dat de handel soms meer voor fritesaardappelen betaalt aan de telers dan de fritesindus-trie. Het systeem kan niet goed functioneren als niet alle transacties worden gemeld. We hebben vooraf onze voorwaarden gesteld. Als daar niet aan wordt voldaan, dan moet je je conclusie trekken.”

Telers meldden nauwelijks transacties met de handel. Douma: “Ik geloof daar niet meer in. Met meldingen via telers zul je nooit een substantieel deel van de aardappelmarkt dekken.”

Voorzitter Adrie Bossers van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen stelt dat Agriprins verdergaat zonder LNCN. “We willen het komende half jaar meer telers overhalen te melden, zodat ook transacties via de handel in beeld komen. Als telers belang hechten aan markttransparantie, gaan ze dat doen.”

Eén reactie

  • Mels

    Gutte gut,dit was natuurlijk voorspelbaar,de industrie en ook de handel hebben baat bij een ondoorzichtige prijsvorming,die zeggen ja en doen vervolgens nee en de stomme boeren zijn weer een jaar verder uitgeknepen.......

Of registreer je om te kunnen reageren.