Akkerbouw

Nieuws 1572 x bekeken

Australië verwacht in 2013/2014 grote tarweoogst

Sydney – Australië verwacht volgend seizoen 25,4 miljoen ton tarwe te oogsten. Dat is 15 procent meer dan dit seizoen. Het is de vierde tarweoogst ooit voor het continent, meldt het overheidsbureau Abares.

Volgens Abares telen de akkerbouwers 3 procent meer tarwe in seizoen 2013/2014. De areaalgroei wordt deels veroorzaakt door droogte langs de oostkust. Daardoor konden veel akkerbouwers geen koolzaad zaaien en kozen voor tarwe. Daarnaast verwacht Abares voor West-Australië, waar het meeste graan wordt geteeld, hogere hectareopbrengsten. Daardoor komt de productie in West-Australië op 8,8 miljoen ton tarwe. Dat is 29 procent meer dan dit seizoen.

Analisten verwachten een prijsdruk op tarwe. Dat komt omdat niet alleen Australië een goede tarweoogst verwacht. Dat geldt ook voor de EU en Oekraïne, twee andere grote exporteurs van tarwe. De index voor de tarweprijs van de International Grains Council (IGC) stond dinsdag op 255 punten. Dat is 9,3 procent minder dan de 281 punten waar de tarweindex dit jaar mee begon. De IGC-index is gebaseerd op tien fysieke tarwenoteringen verdeeld over de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.