Akkerbouw

Nieuws 1852 x bekeken 1 reactie

Areaal pootaardappelen grootste sinds 2005

Emmeloord – De pootgoedtelers hebben dit jaar 38.044 hectare aangemeld bij de keuringsdienst NAK. Dat is 421 hectare meer dan vorig jaar. Het is het grootste areaal pootaardappelen in Nederland sinds 2005.

Spunta blijft met 5.135 hectare verreweg het grootste pootgoedras, al daalt de aangifte met een kleine 45 hectare. Het ras Bintje komt op 1.339 hectare pootgoed. Dat is bijna een kwart minder dan in 2012.

De fritesrassen groeien dit jaar. Fontane groeit bijna 17 procent naar 2.643 hectare. Het is nu het één na grootste pootgoedras geworden. Ook de fritesrassen Innovator (plus 24,5 procent), Agria (plus 3,8 procent) en Challenger (plus 39 procent) groeien. Vooral de grote rassen groeien verder in areaal. Dat geldt ook voor Désirée dat bijna 12 procent groeit naar 1.485 hectare. Daarmee is Désirée het vijfde pootgoedras in Nederland, nog voor Bintje.

Wat verder opvalt is dat de telers steeds meer kiezen voor de hogere klassen. Volgens de NAK kan dit jaar 8.747 hectare pootgoed maximaal de klasse S bereiken. Dat is 7,2 procent meer dan vorig jaar. Het maximaal te halen areaal SE groeit 7,4 procent naar 9.354 hectare. Het maximale areaal klasse E blijft vrijwel gelijk op 17.912 hectare, klasse A krimpt 41 procent naar 1.062 hectare.

Eén reactie

  • agro12345

    interessant! maar hoe heeft j.j.van hoogen agrico art 14 van het upov-91 verdrag uitgevoerd? echte goede klus voor de heer jan wolthuis om dat eens netjes in de krant uit te leggen,wat heeft dat voor zin om tegen boeren te procederen en het geld in de winkel te laten liggen,welk een unisex-pricipe one size fits all, ach hoe heeft de hemelbestorming van het noord-amerikaanse continent uitgepakt? heerlijke blogwissers,juichmachineboxpiloten,zijn de databases in onderhoud?

    waarom zitten de ngo`s te fikken op het inwerking treden van het 91 verdrag in 15 agfrikaanse staten?

Of registreer je om te kunnen reageren.