Akkerbouw

Nieuws 586 x bekeken

Aardappelverwerking hield in mei tempo april vast

Zoetermeer - De verwerking van consumptieaardappelen is in mei op hetzelfde eindresultaat uitgekomen als in april, afgaande op de voorlopige cijfers die het Hoofdproductschap Akkerbouw vrijdag 21 juni bekend maakte. Het verwerkte volume bedroeg andermaal 289.000 ton. Dat is ten opzichte van mei vorig jaar 13.500 ton minder.

Afgezet tegen het gegeven dat in het lopende aardappeljaar veel minder aardappelen beschikbaar zijn dan in 2011/’12 en bijgevolg het prijspeil zeer veel hoger, is de terugval niet zo groot. Wel is duidelijk dat de sector al vanaf november op een lager pitje draait. De schaarste aan grondstof blijkt ook uit het feit dat in mei maar 23,4 procent van de verwerkte aardappelen afkomstig was uit import, dat was in mei 2012 ruim 30 procent.

Ondanks het in de laatste zes maanden verminderde verwerkingsvolume heeft de aardappelverwerking dit seizoen maar een fractie (9.000 ton) minder grondstof verbruikt dan in dezelfde periode van 2011/’12. Vooral in de herfst is dan ook bijzonder veel frites en dergelijke geproduceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.