Akkerbouw

Nieuws 741 x bekeken

Aardappelexport ook in mei enorm

Den Haag - De export van consumptieaardappelen was in mei nog een fractie groter dan in april: bijna 112.000 ton. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

De april- en mei-exporten zijn de grootste maandresultaten die in het lopende seizoen (juli/augustus 2012 tot en met juni 2013) zijn geboekt. Het tot en met mei uitgevoerde volume bedraagt dit seizoen 927.000 ton. Dat is 12 procent boven het gemiddelde van de vorige vijf seizoenen.

Zoals het gehele oogstjaar steeds sterker duidelijk werd is het Verenigd Koninkrijk behept met noodzaak om veel aardappelen in te voeren, ook uit Nederland. In mei werd wat dat betreft een nieuwe piek bereikt, er ging 26.000 ton Nederlandse aardappelen heen. Van de totale export die Nederland in het lopende aardappelseizoen heeft gerealiseerd nam de Britse markt al 176.000 ton ofwel 19 procent voor zijn rekening.

De afname door België was in mei vrijwel gelijk aan het resultaat over april: 35.000 ton. Het cumulatieve totaal dat naar België is uitgevoerd vanaf juli tot en met mei à 348.000 ton is nagenoeg gelijk aan dat van dezelfde periode vorig seizoen.

Ook Duitsland importeerde in mei relatief veel uit Nederland: 18.000 ton. Dat was vorig jaar mei 11.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.