Akkerbouw

Nieuws

5 tot 10 procent minder uien verwacht

Dronten – De uienoogst lijkt 5 tot 10 procent kleiner te worden dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang over de stand van de gewassen. Dit biedt perspectief voor een goed prijsniveau.

De eerste 10 procent is er al af, zegt Paul Hooijman op basis van de plantenbestanden. “Ik zie te veel percelen met 10, 15 of zelfs 25 procent minder planten. Die kilo’s compenseer je niet met grofte. Het gewas uien is dit seizoen naar mijn idee het grootste probleem in de akkerbouw. Door het koude voorjaar wordt het een laat seizoen.”

Ook Jaap Jonker van zaadbedrijf De Groot en Slot voorziet een opbrengstdaling ten opzichte van vorig jaar. Hij schat in dat er 5 tot 10 procent minder wordt geoogst. Dat zit hem wat hem betreft niet zozeer in de het aantal planten per hectare, wel in de gewaslengte en het aantal pijpjes dat de uienplanten hebben gevormd. “Dat zijn er te weinig voor deze tijd van het jaar. Het liefst zie je nu ze sof zeven pijpjes, maar het zijn er drie of vier. Dat heeft normaal gesproken invloed op de opbrengst.”

Luc Remijn van DLV Plant vindt het te vroeg om uitspraken te doen over de opbrengst, maar wijst er wel op dat de zomer bepalend is voor de oogst. Daar sluit Jaap Jonker bij aan: “De meeste groei vindt plaats in juli en augustus. We hopen op een mooie, droge zomer. Al is de opbrengst dan wat lager, de kwaliteit kan wel heel goed worden. Dat is goed voor de handel. Ik heb dan ook alle vertrouwen in een goed prijsniveau voor komend afzetseizoen.”

Daarbij baseert hij zich ook op de ontwikkelingen in omringende landen. “Duitsland is een waterballet. Ook in Spanje en Frankrijk is het natter dan voorgaande jaren.”

Bovendien zit de handel volgens hem te springen om de nieuwe oogst. “De matige kwaliteit van de oude uien maakt dat de handel stroef verloopt. De plantuien zijn wel goed. Deze worden twee weken gerooid dan normaal en de normale tonnages worden niet gehaald. Ik verwacht dat ze moeiteloos weggaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.