Akkerbouw

Nieuws 1633 x bekeken

Winterplantuien goed de winter uit, wel later

Doetinchem - De winterplantuien zijn de winter goed doorgekomen, het gewas ligt wel drie tot vier weken achter bij vorig jaar. Dat meldt zaadbedrijf De Groot en Slot na een rondgang langs percelen met hun winterplantuienras Troy.

Vrijwel alle velden zijn op de normale tijd in oktober, geplant. De plantuien zijn allemaal "mooi op de wortel" de winter ingegaan.

De afgelopen winter was langer dan anders met verschillende periodes met vorst in de nacht en dooi overdag. Dit kan gevaarlijk zijn voor het afvriezen van de wortel. Dit is nergens gebeurd, mede omdat het niet overdreven nat was. Ook april was nog behoorlijk koud en droog.

De stand van Troy van begin mei is vergelijkbaar met die van vorig jaar begin april. Dit hoeft niet te betekenen dat de oogst ook veel later zal zijn. Zo is er in Limburg op 7 mei al een beginontwikkeling te zien van de nieuwe ui. De bladontwikkeling zal dit jaar wat minder zijn dan andere jaren. Hoe dit gaat uitpakken op de productie is nog lastig te voorspellen. Een ui hoeft niet per se een enorme loofontwikkeling te hebben voor een goede productie. Veel is afhankelijk van het weer in mei en juni. Normaal gesproken start de oogst van Troy rond de langste dag. Wellicht wordt dat dit jaar een week later.

Of registreer je om te kunnen reageren.