Akkerbouw

Nieuws 1596 x bekeken 3 reacties

Weinig schade door droogte

Doetinchem – De lente van 2013 is de koudste sinds 1976. Het is droger dan gemiddeld. De tarwe is minder ontwikkeld. Andere gewassen hebben nog geen last van het weer.

Volgens het KNMI is het neerslagtekort van 1 april tot en met 7 mei 40 tot 70 millimeter. Het meerjaarlijks gemiddelde ligt rond 30 millimeter. Het tekort is dit voorjaar minder groot dan in de extreem droge lentes van 1976, 2007 of 2011. Deze lente hoort ook nog niet bij de 5 procent droogste voorjaren.

De lente van 2013 is wel koud, stelt Weeronline. De gemiddelde temperatuur van 5,4 graden is 2,5 graden onder het gemiddelde.

Het Zuidwesten kreeg een paar weken geleden nog neerslag. “Dat was een gouden regenbui”, zegt adviseur Luc Remijn van DLV-Plant. “De pas gezaaide gewassen kwamen vlot boven. Bij de wintertarwe zie je wel vlekken door watertekort. Maar bij regen kleurt het zo weer bij. Bij zomertarwe is de uitstoeling niet optimaal.”

De andere akkerbouwgewassen hebben geen probleem met het weer, zegt Remijn. “De gewassen zijn nog klein en verdampen weinig water. Bij aardappelen op zwaardere grond is het soms lastig om ruggen te frezen.”

DLV-adviseur Paul Hooijman constateert dat in Noord-Holland en Flevoland tulpen volop worden beregend. “Maar er is nog geen schade door het neerslagtekort. De zaaiuien op zwaardere grond staan niet optimaal door korstvorming. De aardappelen kiemen langzaam. Zomertarwe staat soms sprieterig omdat de uitstoeling niet optimaal is.”

Hooijman ziet een voordeel van de kou dit voorjaar. “Veel onkruiden zijn kapot gevroren. Er zijn zelfs percelen wintertarwe waar de teler de onkruidbestrijding achterwege kan laten.”

DLV-adviseur Roelof Naber meldt dat in het Noordoosten wintertarwe wordt beregend. “Dat gebeurt vaker. De wintertarwe loopt door het koude voorjaar achter op andere jaren. De pas gezaaide gewassen slaan goed aan. Bij bieten zie je wel stuifschade.”

In het Zuidoosten heeft alleen waspeen het moeilijk, zegt DLV-adviseur Geert-Jan van Roessel. “Het pas gekiemde zaad ligt in droge grond. Dat geeft schade. Andere gewassen hebben geen last van het weer.”

Laatste reacties

  • van Hofslot

    Na regen komt zonneschijn maar na zonneschijn geen regen.................

  • koestal

    het komt allemaal toch weer goed

  • koestal

    nu elke dag wel een bui

Of registreer je om te kunnen reageren.