Akkerbouw

Nieuws

Uitzonderlijk veel bieten overgezaaid

Dinteloord – Door stuifschade is afgelopen week nog 370 hectare suikerbieten overgezaaid. In totaal is 1.670 hectare bieten opnieuw gezaaid, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie.

“Zo’n groot areaal overgezaaide bieten is wel eens eerder voorgekomen, maar het is uitzonderlijk veel. Ik schat dat bij zeker 90 procent van het overgezaaide areaal stuifschade de oorzaak is. Andere oorzaken zijn vorstschade of korstvorming. Dat laatste komt voor op zware grond als na het zaaien een fikse regenbui is gevallen. Dan komt het plantje niet door de korst heen”, zegt Sikken.

In de gebieden met stuifschade blijven de bieten in groei achter. De opkomst is op de noordoostelijke lichte grond ook matig. Veel percelen tellen niet meer dan 70.000 tot 80.000 planten per hectare. Sikken: “Telers zaaien 100.000 planten per hectare en hopen er minimaal 80.000 over te houden. Een plantaantal van 70.000 is niet optimaal, maar kan nog een goede opbrengst geven. Overzaaien is bij zo’n plantaantal niet meer rendabel. Dan is het groeiseizoen te kort.”

De eerste overgezaaide bieten op de zware klei staan boven. Het warme weer gaf die bieten een snelle start.

Of registreer je om te kunnen reageren.